Høstjakt på kringkastere

Publisert: 22. oktober 2006 kl 21.07
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12
Kringkastingssjef Jon Gordon Bernander har gjort en imponerende jobb. Men på Marienlyst var dette tydeligvis ikke nok. Til pressen sier Bernander at han har valgt å ikke gå inn i en ny periode. Mulig det. Men det er lite som tyder på at styreformann Halvard Bakke har gitt ham noen særlig positive signaler heller.

Uken etter at statsbudsjettet ble lagt frem hørte jeg Bakke på radio. NRK hadde fått færre midler enn det man håpet på. Hallvard Bakke sa at han ikke visste dette før dagen etter at statsbudsjettet ble lagt frem. Grunn: Han var på ferie. Statsbudsjettet er livsviktig for NRK. Styreformannen ringer ikke Bernander for å sjekke hvordan det gikk. Han venter til dagen etterpå. Det tyder jo ikke akkurat på et hjertelig forhold mellom de to.

For ikke å snakke om signalene styreformannen sender ved å ikke ta kontakt. Det blir som om Brann-trener Mons Ivar Mjelde skulle dra på ferie mens Brann spiller kamp, uten å sjekke resultatet.
Saken fortsetter under annonsen


Demotiverende er et godt ord. For Bakke har vel ikke lyst å ha Bernander sittende i stolen i en ny periode. Bernander er Høyre-mann og frimurer. Og kanskje han er for flink?

Nå bruker Bakke tid og krefter på å fortelle at partitilhørighet til Arbeiderpartiet ikke er viktig, og at han beklager at Bernander ikke tar en ny periode. Det står ikke til troende.
Saken fortsetter under annonsen

Det spørs om ikke NRK hadde hatt langt bedre av å bytte ut styreformannen.

Nå er jakten på ny sjef i gang, en jakt som kan bli vanskeligere enn vanlig. For som kjent fisker TV2 i den samme andedammen. I begge miljøer ønskes det en faglig tung sjef med journalistisk bakgrunn.

Saken fortsetter under annonsen
Man skal vel ut og lete etter tunge seniorer som ikke har altfor mange år igjen til pensjonsalder. La oss håpe det ikke blir sånn. For å lede både NRK og TV2 handler særlig om å kunne posisjonere seg for en fremtid i rivende teknologisk utvikling. Det er stadig nye plattformer å sende på, medievaner endres og forbrukerne blir stadig mer kresne. Den som forstår utviklingen, vinner. Den som klarer å gjøre de strategisk riktige posisjoneringene og grepene, vinner. Den som evner å tenke langsiktig, vinner.

Kanskje styrene i NRK og TV2 burde lete blant flinke næringslivsfolk med høy teknologisk kompetanse i jakten på nye sjefer?

Og noen som er unge nok til å kunne tenke 10-15 år frem uten at de om 10-15 år er pensjonister?
Saken fortsetter under annonsen


Jeg har ikke gjort jobben som diverse hodejegere nå er i gang med. Men Stig Eide-Sivertsen (47) kan være et godt eksempel på hva jeg mener. (Og det finnes flere slike der ute). Han er konserndirektør i Telenor og leder for Broadcasting-virksomheten. Han har jobbet i Telenor siden 1997. Før det har han vært adm. dir. i Nettavisen og finansdirektør i Schibsted og PGS.

Det finnes mange slike talenter der ute. Som ikke er så kjent for folk flest. Men som er kompetente og bra. For dette er mer en bedriftslederjobb enn en redaktørjobb. Mon tro om NRK og TV2 har guts nok til å gjøre slike, litt utradisjonelle valg. Det burde de. Men jeg tviler.