Himmelferd uten ende?

Publisert: 9. november 2006 kl 20.46
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12
Hvor i all verden skal man putte pengene sine? Det er et spørsmål stadig flere nordmenn stiller seg fordi svært mange har mye penger. Banken er ikke særlig fristende med dagens rentenivå og kommer ikke til å bli det på en stund heller. Aksjemarkedet er heller ikke hva det en gang var. Oslo Børs er for eksempel for høyt priset til at det ser særlig fristende ut å være der. Et fall i oljeprisen, og vips, så kan 20 til 30 prosent av pengene forsvinne ut vinduet.

Kredittilsynets sjef Bjørn Skogstad Aamo prøver å holde oss vekke fra å spare for mye i bolig. Han gjør som han er betalt for. Han viser bekymring fordi mange er eksponert for mye i boligmarkedet. Unge mennesker som kjøper seg inn i dyre boliger med et minimum av egenkapital. Så vidt jeg husker var han like bekymret for det samme i fjor. Men de som kjøpte seg inn i boligmarkedet så å si uten egenkapital har jo fått med seg en 15 til 20 prosent verdiøkning på boligen. (Eller sagt på en annen måte: De har allerede fått en fantastisk avkastning på egenkapitalen).

For det hjelper ikke hva Aamo, sentralbanksjef Svein Gjedrem eller andre sier. Etterspørselen etter boliger har gått gjennom taket. Og den vil sannsynligvis bli der i noen år til.
Saken fortsetter under annonsen


For noen år siden var historien at det var igangsatt altfor mange boligprosjekter, noe som ville føre til et altfor stort tilbud og ditto fallende priser. Nå er historien at utbyggerne ikke klarer å møte etterspørselsøkningen fordi byggebransjen har for dårlig kapasitet. Byer som Oslo vokser i rekordtempo fordi folk drar dit de ledige jobbene er. Arbeidsledigheten har ikke vært lavere siden happy days på 80-tallet og renten er på et historisk meget lavt nivå. Sånn er det bare. Og renten skal forbli lav lenge. Sentralbanksjefen tror at renten skal opp i 5,25 prosent i løpet av 2008, fra dagens 3,25 prosent. Noen kaller dette en dramatisk økning. Jeg tror ikke det er i nærheten av å hindre en svært sterk vekst i boligprisene de neste to årene. Og sentralbankens renteøkninger fremover er ikke uproblematiske. For i USA er man på toppen av rentekurven og det er ikke slik at Norges Bank kan sette opp renten som det passer, uten å skjele til hva som skjer ute. For store renteforskjeller mellom Norge og EU/USA er drepen. Da vil nemlig utlendingene kjøpe den norske kronen. (Det er jo bedre å plassere pengene der renten er høyest.) Det betyr at etterspørselen etter kronen stiger slik at kronekursen blir høyere. Slik kan vi kvele norsk konkurranseutsatt industri og dermed hele fundamentet for den økonomiske veksten. Med andre ord kan ikke sentralbanksjefen bruke rentevåpenet til annet enn å fekte litt i luften.

Derfor er jeg overbevist om at boligmarkedet skal tikke ufortrødent videre med mer enn ti prosents vekst både neste år og i 2008. Det hjelper ikke med advarende pekefingre. Vi ble advart i fjor og i forfjor også.