Godt hos söta bror

Publisert: 26. juni 2002 kl 09.56
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

Deilig å være norsk i Danmark, heter det i reklamen. Men i år er det hos Söta bror det er best.
Alle vet at det er en glede å åpne lommebøkene i Sverige, særlig på polet, men visste du at svenskene gjør enda mer for oss og dessuten liker oss like godt som seg selv?

Det var på et møte i det norsk-svenske handelskammeret jeg hørte om den. Undersøkelsen som fjerner den siste rest av tvil om tur i østerled. For EU-forskningen dokumenterer at svenskene har mer tillit til nordmenn enn til seg selv: Svenskene vil heller gjøre forretninger med en nordmann enn med en svenske, mens danskene (og andre EU-land) følger på god avstand.

Er de like optimistiske på våre vegne som norske journalister er når engelskmennene skal spille fotball? Eller tror de vi er ærligere enn andre?

Kanskje er de bare fornøyd med oss fordi vi kjøper ti pakker bacon i slengen?

Men så kom det en undersøkelse til (handelskammeret), og den forteller at ni av ti svensker har et positivt syn på Norge. Et Norge som bare må se seg knapt slått av Sverige selv - 94 prosent av svenskene har en «bra eller ganske bra» oppfatning av sitt eget land.

De må jo være glade i oss. Det er sikkert derfor de gjør enda mer for oss enn å forsyne oss med billig mat og drikke. Eller så vet de at motorveier sparer liv, slik den nye E18 har gjort i Vestfold.

For du har sikkert tenkt på det allerede, der du sitter i køen på E6 med kurs for Svinesund. Hvorfor i all verden har ikke Norge gjort sin del for å virkeliggjøre PG Gyllenhammars 80-tallsidé om en Scandinavian Link Oslo-Gøteborg-København? Vi ville jo tjent mest på det. Verdiskapingen ville økt, slikt alle sier det i festtalene.

Saken fortsetter under annonsen

Men nei, E6-en renner ut i et slags intet, når svenskegrensen er like rundt hjørnet. Slik skulle det ha fortsatt til 2013, dersom norske politikere hadde fått det som de ville.

Men så har altså svenskene strukket seg langt for å hjelpe oss og seg selv. De har gått med på å innføre bompenger for å finansiere den drøye milliarden som skal til for å bygge en bedre vei. For første gang tyr svenskene til denne håpløse formen for statlig finansiering. Bare for oss! Og i tillegg har de fått den norske regjeringen med på en tidsplan for ferdiggjøring 2009, mens de selv går foran med sluttføring av sitt prosjekt i 2007.

De gjør altså mer for oss enn vi for dem. Kanskje ser de litt stort på det etter at Øresund-broen til 22 milliarder ble spent over sundet til Danmark? Det burde bli lov å stemme på svenske politikere.

Nei, reis til Sverige før det er for sent. Snart vil de finne ut at lillebror er blitt en arrogant, fremfusende og gjerrig oljesjeik. Som ikke engang vet å gjengjelde broderfolkets kjærlighet. Under fotball-VM ville et flertall av nordmenn heller at danskene skulle lykkes enn svenskene.

Snakk om bommert. Grådiga nordbaggar på plundringstokt øver grensen, vil det snart hete. For de vet vel at vi allerede har langt flere dollarmillionærer enn dem (65 000 mot 50 000).

«Flæskinvasjonen» vil dessuten måtte føre til at de snart bedre forstår hva vi sier, og da vil de ikke lenger tro at vi er glade også når vi er sinte, som en svensk Norge-korrespondent har beskrevet situasjonen for sine lett språkforvirrende landsmenn.

Men enn så lenge får vi trøste oss med Churchills beskrivelse av USA og England: «Two countries divided by the same language».

Saken fortsetter under annonsen

Surf på den steinharde norske sommerkrona. Nyt det til vi og vår økonomi blir avslørt.

God sommer.


Ny eier for ØR

Vår gamle eier, Hjemmet Mortensen AS, satset stort på den letteste underholdningen (Her&Nå) og lite eller ingenting på Økonomisk Rapport. I tillegg fikk vi ikke organisere annonsesalget på den beste måten.

Derfor er det spennende å gå videre sammen med nye eiere. De fire privatinvestorene (Arve Angell Stølann, Gudleiv Bjørklund, Knut Nylænde, Alf Ulven) har erfaring fra flere medier innen it-sektoren, og har derfor kompetanse innen forretningsbladsegmentet.

Det betyr økt energi både på det redaksjonelle og på salgssiden, og vil gi et bedre blad for deg, og bekrefte vår stilling som det økonomiske nyhetsmagasinet med de «beste leserne»: Høyest utdanning, mest penger og viktigste posisjon.

Saken fortsetter under annonsen