Gjestekommentaren: Milliard-tuben

Publisert: 5. desember 2006 kl 19.51
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12
Den kjente multi-kunstneren Andy Warhol ble berømt blant annet for utsagnet «i fremtiden vil alle ha 15 minutters berømmelse», om vår moderne medietid. Men det var før internett.

Kan man lage business av å formidle amatørvideoer over internett til en seerskare hvor halvparten er under 20 år? Det tror i hvert fall Google, det ledende søkeselskapet på internett, som i oktober kjøpte selskapet YouTube for 11 milliarder kroner. På YouTube kan ungdommer og andre ekshibisjonister legge ut egne videoer av, om eller med seg selv. Og seertallene er rekordhøye.

YouTube ble grunnlagt av to entusiastiske tjueåringer i Silicon Valley, etter at de i en sammenkomst med ivrige amatører skjønte hvor vanskelig det var å utveksle videoer over internett. Veien til handling var ikke lang. Et selskap ble startet, det ble laget passende dataprogram for formålet, og et venture-selskap satset noen få millioner dollar. Dette var starten på nettstedet YouTube, som i løpet av et knapt år har hatt en eksplosiv vekst. Forretningsideen er kort og godt å la brukere gratis få laste inn og lese ut videoklipp. Daglig legges det inn nær 100.000 nye videoklipp, og det gjøres 100 millioner oppslag på nettstedet. Googles vilje til å bruke 11 milliarder kroner på nettstedet kan delvis forklares ved at det har fire ganger større trafikk enn Googles egen videotjeneste, Google Video.
Saken fortsetter under annonsen


YouTubes policy forbyr innlasting av kopibeskyttet innhold. Likevel er YouTube utvidet med klipp fra kommersielle videoer, som brukerne modifiserer for å unngå konflikt. Det ble en konflikt med NBC, som ba om at innhold med NBCs kopirettigheter ble fjernet fra nettstedet. Konflikten ble løst ved at YouTube innskjerpet reglene og satte tidsbegrensning på innlastede program. Publisiteten rundt konflikten gjorde nettstedet kjent i videre kretser og økte tilstrømmingen til YouTube. Dette fikk NBC til å tenke seg om, og selskapet ønsker nå å etablere en egen NBC-kanal på YouTube.

YouTube ønsker å ekspandere ved blant annet å tilby tilgang til alt som finnes av musikkvideoer. Warner Music Group og EMI har bekreftet at de er i samtaler med YouTube. Warner Music og YouTube har senere inngått en avtale der alle Warners musikkvideoer kan lastes ned fra YouTube, mot at Warner får en del av annonseinntektene.
Saken fortsetter under annonsen

Med en slik utvidelse av forretningsideen, til å omfatte innhold av kommersiell opprinnelse, ligger forholdene til rette for personlig tilpassede underholdningstilbud. TV-selskapene i USA ser en slik utvikling.

YouTube har i dag en stab på 60 personer. Forretningsmodellen er basert på gratis bruk, mens inntekter skal komme fra annonser og reklame. Blant analytikere er det noe skepsis når det gjelder potensialet for annonseinntekter. Men det har åpenbart ikke skremt Google.

Saken fortsetter under annonsen
YouTubes popularitet, særlig blant det yngre publikum, har inspirert til etablering av flere selskap i USA med lignende konsepter. Mange ser en utvikling hos de yngre årsklasser der internett blir middelet til å etablere vennskap og sosiale nettverk, og der mer og mer tid brukes til living online. Hva dette vil føre til av endret livsstil og bruksvaner på internett når ungdommene blir voksne, kan vi bare ane konturene av. YouTube har evnet å skape et nytt fenomen!