Gjestekommentar: Tsjekkia på god vei

Publisert: 13. oktober 2003 kl 10.34
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

Med sine 10 millioner innbyggere, er Tsjekkia et av de mest utviklede og moderne land av de åtte sentral- og- østeuropeiske land som blir medlem av EU i mai 2004. Det gjennomsnittlige inntektsnivået ligger på 60 prosent av nivået i EU. Gjennomsnittet for alle de nye medlemmene er et inntektsnivå på 43 prosent av EUs.

Etter flere år med skuffende lav vekst, er utsiktene nå bedre. Noen vekst boom venter vi ikke, men at økonomien kommer ut av den avmatning som har preget den i det siste. BNP-veksten ligger an til å bli 3 prosent i år (mot 2 prosent i 2002) og 3-3,5 prosent i 2004. Det er spesielt eksporten som trekker økonomien opp. Tsjekkiske bedrifter tar markedsandeler på eksportmarkedene, blant annet fordi den tsjekkiske kronen (CZK) i løpet av de par siste årene har svekket seg mot euroen og amerikanske dollar. Den ventede konjunkturoppgangen i euro-området vil stimulere den tsjekkiske eksporten ytterligere.

Som nevnt har tsjekkisk økonomi stått litt i stampe de siste par årene. Hovedårsaken er svake internasjonale konjunkturer. Eksporten utgjør hele 70 prosent av Tsjekkias BNP, og Tyskland er landets største handelspartner. Ca 40 prosent av eksporten går til Tyskland. Avmatningen har imidlertid også sammenheng med strukturelle problemer i Tsjekkia. Det er behov for reformer i arbeidsmarkedet, revitalisering av privatiseringsprosessen og reformer som vil redusere offentlige utgifter.

Kombinasjonen av lav vekst og høy arbeidsledighet har resultert i rekordlav inflasjon, ja faktisk deflasjon (fallende konsumpriser) i deler av inneværende år. Den tsjekkiske nasjonalbanken har satt ned sine styringsrenter parallelt med fallet i inflasjonstakten. Tsjekkia har dermed som første sentral- og østeuropeisk land oppnådd 0 i forhold til euro-området. Tidvis har rentedifferansen også vært negativ.

I Nordea venter vi at den tsjekkiske nasjonalbanken vil heve renten noe i begynnelsen av 2004 som et svar på en ventet oppgang i inflasjonen. Matvareprisene vil stige som følge av sommerens tørke i sentraleuropa og importprisene går opp som følge av svekkelsen av CZK.

Det tsjekkiske folk stemte ja til medlemskap i EU og landet blir derfor formelt medlem i mai neste år. Tsjekkia har også kommet langt med hensyn til å oppfylle konvergenskravene for medlemskap i den Økonomiske og Monetære Union (ØMU). Kravene om lav inflasjon og lav rentedifferanse i forhold eurorentene er oppfylt, og kursen på CZK er blant de mer stabile i sentral og Øst-Europa. Videre utgjør gjelden til den offentlige sektor bare 30 prosent av BNP, godt under konvergenskravet på maks 60 prosent. Kravet om at budsjettunderskuddet i offentlig sektor ikke skal overskride 3 prosent av BNP brytes imidlertid. I år ligger det an til et underskudd på hele 7 prosent av BNP.

Den sosialdemokratisk-ledede koalisjonsregjeringen med statsminister Spidla i spissen har i løpet av sommeren presentert en pakke som blant annet inneholder forslag om å øke skattene tilsvarende 1 prosent av BNP og kutte de offentlige utgifter tilsvarende 2,3 prosent av BNP. Tiltakene vil bringe underskuddet i offentlig sektor ned til under 4 prosent av BNP i 2006. Det er imidlertid usikkert om regjeringen vil få flertall i nasjonalforsamlingen for pakken. Flertallet regjeringen har bak seg er lite. Statsminister Spidla setter regjeringens stilling innpå å få budsjett tiltakene igjennom. Det kan ikke utelukkes at regjeringen må gi tapt og at det derfor blir nyvalg i Tsjekkia på slutten av året. (Normalt første valg er i 2005.) Denne politiske usikkerheten kan forklare de siste måneders svekkelse av CZK. Etter vår vurdering vil regjeringen greie å få igjennom det meste av budsjettpakken. Det bør føre til en stabilisering av CZK på omkring 32,00 mot euro.

Saken fortsetter under annonsen

Tsjekkia kan tidligst komme med i ØMU i 2007, da basert på EU-kommisjonens konvergensrapport i 2006. På grunn av landets store underskudd i offentlige budsjetter er det imidlertid mer realistisk med et ØMU-medlemskap i 2009.

Umiddelbart etter at Tsjekkia er blitt medlem av EU vil landet melde seg inn i ERM II (European Exchange rate Mechanism II), valutakurssamarbeidet mellom euro-området og EU-land som ikke har euro. Her vil CZK bli tildelt en sentralkurs i forhold til euro. Det er sannsynlig at den også blir endelig «fastlåsingskurs» mot euro når landet trer inn i ØMU. Vi tror på en relativt sterk sentralkurs for den tsjekkiske kronen, rundt 31,00 mot euro.


Karl Hansen er seniorøkonom i Nordea, med base i Danmark. Han har tidligere arbeidet for Den Danske Bank og det danske finansdepartementet.