138374264_hakon.jpg

Går det endelig oppover?

Publisert: 14. april 2008 kl 13.14
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

I forbindelse med vår aksjekonkurranse Børsspeilet, som det igjen er en ny runde av i morgen, forteller våre eksperter hva de tror om markedet fremover. Denne uken er det Håkon Sætre og Geir Linløkken som gir sin vurdering.

Her er Sætres mening:

- De siste ukene har vi sett en fin oppgang på Oslo Børs, men børsklimaet fortsetter å være urolig og det liten grunn til å tro at vi kan legge urolighetene helt bak oss. Vi ser fortsatt store svingninger, ikke bare fra dag til dag, men også intradag. Dette reflekterer den usikkerheten som hersker i markedet, og er det noe markedet ikke liker, så er det usikkerhet.

Utspringet av nye, kompliserte gjeldsinstrumenter gjør at det for øyeblikket er svært vanskelig å få oversikt over problemene i finanssektoren, også for bankene selv. Redselen for at motparten sitter på en potensiell tapsbombe fører til at få ønsker å påta seg risiko av noe slag. Som en følge av dette er risikopremien både i markedet for gjeldsfinansiering, og også bankene imellom, rekordhøy. Parallelt med kredittkrisen har den amerikanske forbrukeren vist klare svakhetstegn i det siste, etter at fallende boligpriser samt høy inflasjon på drivstoff og matvarer har satt sine spor.

Vi tror likevel at en løsning på kredittkrisen vil være det viktigste for markedet fremover. I den sammenheng har både den europeiske og den amerikanske sentralbanken vist sterk handlekraft ved stadig å iverksette nye initiativ for å bedre likviditeten i kredittmarkedet. I tillegg vil lavere styringsrente stimulere den amerikanske økonomien på sikt. Redningsaksjonen av den kriserammede banken Bear Sterns før påske viser alvoret i situasjonen, men det viser også at man er klar til å gjøre nær sagt hva som helst for å berge finanssektoren gjennom krisen.

Markedet forventer flere store nedskrivninger i tiden som kommer, og volatiliteten kommer nok fortsatt til å være høy. Likevel tror vi at vi kommer til å komme ut av første halvår med høyere visibilitet enn det vi har i dag, og at risikopremien på aksjeinvesteringer kommer til å falle tilbake mot et mer normalisert nivå gitt noe tid. Verdensøkonomien er fortsatt solid, og hjulene går fortsatt for full maskin i verdens fremvoksende markeder. Dette fører blant annet til rekordsterke råvarepriser, og oljeprisen fortsetter å sette nye rekorder, noe som har vært sterkt medvirkende til oppturen vi har sett på Oslo Børs siden påske. Samtidig ser vi at dollaren fortsetter å svekke seg og den ble i forrige uke handlet under 5 kroner for første gang på over 27 år.

Resultatsesongen er så vidt i gang her hjemme, og dette blir meget spennende også denne gangen. Høye råvarepriser og fallende dollar vil påvirke mange selskaper direkte, samtidig som det vil være stor spenning til hvordan selskapene ser for seg fremtiden. Som vanlig vil det være både positive og negative overraskelser, og hva som blir dominerende vil være med å bestemme videre retning i markedet. Uansett vil kvartalsresultatene øke en sterkt etterlengtet visibilitet i markedet og dermed ta ned usikkerheten noe. Dette er positivt for markedet.

Saken fortsetter under annonsen

Dette mener Linløkken:

Hovedindeksen på Oslo Børs ga salgssignal fra en stor hode-og-skuldre-formasjon i begynnelsen av januar. Samtidig ble og den viktige støtten ved 430-440 poeng ble brutt. En fallende trendkanal er innledet og Hovedindeksen skal ifølge formasjonen falle til 374 poeng eller lavere i løpet av året. Det negative bildet bekreftes av hausseindeksene som indikerer at bare ca. 1 av 4 investorer er positive på lang sikt. Indeksen tester nå motstanden ved 430-440 poeng. Dette bør gi en reaksjon ned på kort sikt. Etablerte noteringer over dette nivået vil være et kortsiktig kjøpssignal. På nedsiden er det nå støtte ved ca. 410 poeng og 393 poeng.
Innsidebarometeret holder seg på et meget høyt nivå. På månedsbasis er 87% av de rapporterte handlene kjøp. Et stort flertall av innsiderne synes dermed å ha god tro på kursoppgang i egne selskaper.

Samlet sett er vi svakt negativ til markedsutviklingen fremover.