Frihandelen trues

Publisert: 19. august 2003 kl 13.03
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

USA, som har en naturlig rolle som fremdriveren av frihandel i verden, har dessverre sviktet. Ikke bare gjennomførte Bush-administrasjonen i fjor tiltak som diskriminerer ståleksportører som Norge og Brasil, men nå fortsetter administrasjonen å forsvare tiltakene til tross for at de ble erklært ulovlig av Verdens Handelsorganisasjon (WTO) i august.

Tiltakene hadde kun en hensikt: å beskytte ineffektive amerikanske stålprodusenter mot konkurransen fra effektive utenlandske rivaler. Klassisk proteksjonisme. At de fleste av de amerikanske produsentene befant seg i stater Bush og republikanerne trengte å vinne ved mellomvalget i november i fjor var selvsagt ingen tilfeldighet.

USAs avgjørelse om å anke WTOs stål-dom kommer idet WTO-landene ikke har maktet å komme nærmere noen løsning på landbrukskonflikten. USA og WTO har foreslått en liberalisering av landbrukshandelen i verden, men har møtt manglende konsesjoner. EU vil ikke forplikte seg til å fjerne sine subsidier og importbegrensninger før USA slutter med sine proteksjonistiske tiltak på andre områder (som for eksempel stål). I mellomtiden kjemper u-landene innbitt for å få økt adgang til i-landenes marked.

Mye av problemet skyldes at terroraksjonene 11. september 2001 har endret USAs prioriteringer i verden. USAs sikkerhet er nå viktigere enn frihandel. Men denne trenden begynte allerede før 11/9-01, med stadig flere proteksjonistiske medlemmer av USAs kongress. President Bill Clinton maktet å få kongressen til å godkjenne både GATT (forløperen til WTO) og NAFTA (den nordamerikanske frihandelsavtalen), men slet deretter med diverse andre frihandelsinitiativ - blant annet en frihandelsavtale med Chile. Bush-administrasjonen maktet omsider å undertegne Chile-avtalen i juni i år.

I mellomtiden har Clintons store initiativ fra 1994, Free Trade Area of the Americas (FTAA), måttet vente. FTAA skulle etter planen skape en frihandelssone på det amerikanske kontinent innen 2005. Delvis på grunn av 11/9, delvis på grunn av proteksjonistiske tiltak som stålsanksjonene, har heller ikke Bush-administrasjonen maktet å få særlig fart på FTAA.

Derfor er det liten optimisme foran WTO-møtet i den meksikanske feriebyen Cancun 10-14. september. Der skal handelsministre fra 146 land samles for å følge opp forpliktelsene fra toppmøtet i Doha i 2001, der man blant annet lovet å nå en avtale om liberalisering av landbruk innen utgangen av 2004.

Uten et sterkt amerikansk engasjement for global frihandel, kombinert med en opphevelse av egne proteksjonistiske tiltak, vil vi dessverre se lite fremskritt fremover.

Saken fortsetter under annonsen