Frem med solbrillene
Et par år etter at de fleste slo fast at verdensøkonomien ville kollapse, har norsk økonomi for alvor skutt fart. Det alle eksperter visste var en umulighet, har blitt en realitet. Pengene fosser inn i bedriftene, en stadig høy oljepris gir økonomien ekstrem fart. Og dette inntreffer samtidig som inflasjonen er meget lav. En umulig kombinasjon, ville forståsegpåere sagt for to år siden. At renten kunne være så lav samtidig var det få som trodde var mulig. Derfor har vi akkurat nå i Norge en drømmesituasjon. «The future´s so bright, I gotta wear shades», sa Elwood Blues i den legendariske 80-tallsfilmen «Blues Brothers».
Beskrivelsen kan knapt passe bedre noe annet sted enn den gjør på norsk økonomi akkurat nå. Det er bare å gni seg i øynene og glede seg så lenge det varer. Og det kommer til å vare. For etter som tiden går, er det flere og flere spådommer som gjøres til skamme. Norges Banks behov for å heve renten raskt er et godt eksempel. Nesten alle eksperter visste i mai at Norges Bank ville heve renten vesentlig i år. Fordi temperaturen i norsk økonomi har steget betraktelig.
Men nå er de samme ekspertene enige om at renten skal settes opp mye langsommere. For selv om aktiviteten i AS Norge er kraftig på vei opp, stiger prisene meget sakte. Hovedgrunnen er at vi kontinuerlig øker våre innkjøp av stadig flere billige varer fra Kina. En sosialøkonom ville sagt at vi importerer deflasjon fra Kina. Med andre ord at inflasjonen i Norge holdes nede fordi vi kjøper billigere varer. For landets bedrifter og privatpersoner er det bare å nyte. Og rentemarkedet ser ut til å tro på en vedvarende situasjon med lav rente. Lange renter er på historisk lave nivåer. Det betyr at bedrifter og privatpersoner har en god mulighet til å tegne en forsikring mot at pessimistene får rett, at renten skal kraftig opp de kommende år. (En slik forsikring heter som kjent et fastrentelån).
Betyr dette at vi kan bruke penger som fulle sjøfolk? Nei, selvsagt ikke. Enhver økonomi som går så bra som den norske, kan være farlig. Det er fordi markeder som stiger for mye for fort, kan bli bristende bobler. Oslo Børs er for eksempel mer enn tredoblet fra bunnen i 2003. (Fra 97 poeng til rundt 315). Boligprisene har vist en eventyrlig vekst i den samme perioden. Begge kan være mulige bobler, men ingen av dem trenger å være det. Det er først når alle kjenner en som har tjent en million eller mer i aksjemarkedet at det virkelig er fare på ferde. Når VG, Dagbladet og andre er fulle av stoff om nyrike aksjespekulanter, betyr det alltid at markedet er altfor dyrt. Allerede. Men slike bobletilstander har vi ikke ennå. Ikke helt. Oslo Børs er nå priset til mer enn to ganger verdien av de bokførte verdiene i selskapene. Historien forteller at dette er dyrt. Begynner vi å se tretallet, er det en boble.
La oss derfor bare glede oss over at det meste ser bra ut i Norge nå. Vi kan rett og slett gå inn i høsten med solbriller på ...