Filial-Norge med fremtid?

Publisert: 2. oktober 2002 kl 16.03
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

Intet er som en historie om at det går bra for bedrifts-Norge, synes vi i ØR. Særlig når overskriftene ellers preges av bedrifter på flukt. Og særlig når pessimistenes spådommer er gjort ettertrykkelig til skamme. Ja, også de nøytrale forståsegpåerne kan glede seg over det som har skjedd med norske Nycomed etter at det ble fusjonert med britiske Amersham i 1997.

Reporter Elisabeth Lund har fått Amershams Norgesfilial til å legge kortene på bordet etter at hovedkontoret forlot Sandaker og Oslo. Satsingen og resultatene viser at utenlandske oppkjøp av norske bedrifter ikke nødvendigvis er begynnelsen på en finansiell, forskningsmessig og strategisk årelating. Er det unntaket som bekrefter regelen?

Som vår reportasje avdekker, er Norge konkurransedyktig på noen områder. Blant annet fordi vi ikke betaler skyhøye lønninger til forskere og (mellom) ledere. Amersham-sjef Aase Aulie Michelet konstaterer faktisk at Norge er best for forskning i og produksjon av visse helsemidler. Hun har reist kloden rundt for å sjekke, så vi får vel tro henne.

Selskapet hun leder, er verdensledende innenfor medisinsk billeddiagnostikk. Vekstområdet for behandling og forståelse av sykdommer er et område der langsiktighet er avgjørende for å lykkes, og Nycomed har vært med i teten gjennom en årrekke.

Utenlandsk kapital har altså styrket en bedrift som konkurrerer internasjonalt, og det er viktig å ta med seg når Norge som vertsnasjon for utenlandske investeringer er blitt gradvis svekket gjennom de siste tiår.

Men likevel kan dette være unntaket som bekrefter regelen. Vi trenger ikke å se lenger enn til vårt naboland, der de to legemiddelgigantene Astra og Pharmacia ble fusjonert med utenlandske storselskaper på 90-tallet (Zeneca og Upjohn).

«Sverige utarmes», slo nabolandets rosa næringslivs avis fast for en tid tilbake. Lederens påstand var at det internasjonale legemiddelmarkedet nå struktureres på følgende måte: «Det etableres et mønster mellom internasjonale giganter og kreative underleverandører». Konklusjon: Sverige er degradert fra første- til annenrangs nasjon innen denne fremtidsindustrien.

Saken fortsetter under annonsen

Det er innenfor denne internasjonale arbeidsdelingen Amersham Health har funnet sin plass (og her ligger også begrensningene), og det viser at enkeltpersoner, historie og bedriftskulturer også åpner muligheter der de globale trendene peker i annen retning.

Vår historie viser at spørsmålet om oppkjøp av bedrifter over landegrensene ikke kan besvares på svart-hvitt måten. Tilførsel av privat kapital fra utlandet har vært viktig for utviklingen av Norge og vil være det fremover. Likevel er det sentralt for små land som Norge å sørge for vitalitet gjennom norskeide bedrifter med hovedkontor i gamlelandet.

Det er flere grunner for det, og de er relativt lette å forstå:

Hovedkontorene er strategenes kommandosentral, dit alle søker seg, der kompetansen spisses, der beslutningsomgivelsene står sterkest - og der mesteparten av skatten betales og tjenester fra resten av næringslivet kjøpes.

Det er der de dynamiske nettverkene utøver sin makt, og der det sørges for at bedrifter ikke blir finansielle vandrepokaler, men satsingssentra for langsiktig lønnsomhet.

Leve unntaket, Amersham. Slik skapes kanskje et norsk, industrielt lokomotiv, eid utaskjærs, i en periode da våre egne synes å ha mistet mye av troen både på tradisjonelle eksportbedrifter og kompetansedrevne miljøer.