Feil igjen …

Publisert: 3. februar 2006 kl 17.08
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12
Ting tar tid. Hver eneste gang «alle» vet at aksjemarkedet er altfor høyt priset, viser oppturen seg å vare lenger enn det man skulle tro. Hver eneste gang alle vet at renten skal opp, så viser det seg at treghetene er mye større enn de fleste eksperter legger til grunn. Og hver eneste gang eksperter har spådd en nedtur i boligmarkedet, har det vært feil. Så hva i all verden er det som får eksperter til å tro at aksjemarkedet og boligprisene skal ned, mens renten skal opp? Svaret er jo selvsagt at aksjemarkedet ikke kan stige med et høyt tosifret prosenttall hvert eneste år herfra til evigheten. Fordi aksjekurser over tid gjenspeiler bedriftenes inntjening og fordi bedriftenes inntjening ikke over tid kan øke med tosifrede prosenter.

Boligprisene kan ikke over tid stige vesentlig mer enn din og min inntekt hvert eneste år, og renten er faktisk nødt til å stige dersom temperaturen i norsk økonomi fortsetter å stige. Så langt har jo mange eksperter selvsagt rett.

Problemet er at ekspertene ikke aner når aksjemarkedet skal slutte å stige i rekordfart (eller om det så skal falle). De aner ikke noe om hvorvidt boligprisene skal stige mye i noen år til for så å falle, eller om boligprisene skal stige hvert eneste år i mange år, og aldri falle. (Det kan skje dersom verdistigningen er moderat). Ekspertene har dessuten gang på gang vist oss at de ikke er i stand til å taime renteoppgangen. I fjor visste de fleste at renten skulle aggressivt opp. En økning på hvert eneste rentemøte Norges Bank har. I lang tid. Derfor visste også mange at boligprisene skulle ned. Fordi boligprisene skulle falle på grunn av en høyere rente. Men renten blir satt opp med museskritt, og optimismen hos folk flest er stor. Det viser seg jo at inflasjonen (prisstigningen) fremdeles er så lav at det gjør vondt for Norges Bank å tenke tanken på å sette opp renten dramatisk. Altså har de fleste eksperter tatt feil. Nok en gang.
Saken fortsetter under annonsen


Og det viser seg at boligmarkedet tikker videre opp. Fordi det er gode tider og fordi du og jeg aldri har hatt en høyere disponibel inntekt enn akkurat nå.

Oljeprisen er skyhøy. Mange eksperter vil si at da skyter kronekursen også i været slik at konkurranseutsatte næringer i Norge mister konkurransekraft. Men også dette er feil. Vi har det beste fra flere verdener samtidig. Valutakursen er behagelig, renten lav og sysselsettingen økende.
Saken fortsetter under annonsen

La oss glede oss over det i stedet for å høre på for mange dommedagsprofeter. Tidene har sjelden vært bedre enn nå. Og selv om renten etter hvert kommer til å tikke opp litt, er det ingen grunn til annet enn å glede seg. På vegne av de gode tidene!


GEVINSTEN KOM
Saken fortsetter under annonsen

I Økonomisk Rapport 8. desember i fjor skrev vi om hvordan aksjemarkedet nesten alltid stiger mer i desember og januar enn resten av året. For de bedrifter og privatpersoner som har ekstra likviditet gjorde vi oppmerksom på at det kunne være en ide å gå inn i markedet i denne perioden. Dette er som oftest riktig, og særlig de gangene aksjemarkedet har vært bra gjennom året. I skrivende stund er hovedindeksen opp 6,7 prosent siden 8. desember. På tide å innkassere gevinst for dem som kun var inne for å få med de ekstra kronene?