138372395_9_11_.jpg

Farlig finansielt tankespill

Publisert: 24. oktober 2008 kl 16.27
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

KOMMENTAR: Onsdag ble det kjent at 48 banker og offentlige institusjoner i 11 amerikanske stater har mottatt trusselbrev som inneholder en pulverlignende substans.
Ifølge CNN er det fleste av brevene, som alle er poststemplet i Texas, sendt til forskjellige divisjoner i bankkonsernet JPMorgan Chase.
Pulveret er testet og funnet harmløst, men brevene inneholder en rasende beskjed angående situasjonen i bankvesenet.
Utover det vil ikke FBI si noe av hensyn til den pågående etterforskningen.
Hendelsen føyer seg pent inn i rekken av indisier som støtter påstanden om at USA opplever et nytt terrorangrep.

Plutselig og uforklarlig

Den amerikanske sentralbanken har gitt uttrykk for bekymring for de plutselige og uforklarlige fallene i aksjekursene til flere store finansinstitusjoner, som igjen har svekket tilliten til hele finanssystemet.
Kursfallene hevdes å være et resultat av massiv såkalt shorthandel med aksjer - handel med aksjer man ikke eier - som har forsterket fallene dramatisk. Myndighetene har innført midlertidige forbud mot shorthandel både i USA og i flere europeiske land.
Begrunnelsen fra det amerikanske børstilsynet, Securities and Exchange Commision (SEC), tolkes som en bekreftelse på at det foregår noe mystisk.
- Vi er urolig for mulige unødvendige og kunstige prisbevegelser basert på løse rykter om stabiliteten til finansinstitusjoner og andre utstedere, som forsterkes av shortsalg. Våre bekymringer er ikke lenger knyttet til bare finansselskaper, skriver SEC i sin pressemelding.
- I tillegg er vi blitt bekymret for at noen mennesker kan utnytte utstedere som er midlertidig svekket på grunn av de nåværende markedsforhold og innlater seg i upassende shorthandel med aksjer i disse selskapene, fortsetter SEC.

Deja vu

I dagene før terrorangrepet på World Trade Center 11.september 2001 ble det registrert uvanlig høy aktivitet av shorthandel og opsjonshandel i 38 selskaper som kunne bli påvirket av angrepet.
Ifølge amerikanske medier ble denne handelen foretatt via børser i Canada, England og Tyskland, og fortjenesten skal ha vært enorm.
Men noen forbindelse til Al Qaeda og Bin Laden er ikke påvist. Mulig innsidehandel i forkant av terrorangrepet etterforskes stadig. Ikke bare i USA, men også i en rekke andre land.
Det viser seg at shorthandelen med finansaksjer var spesielt stor 11.september i år, og at det er de samme selskapene som ble rammet i 2001 som nå utsettes for kursmanipulasjon og massiv spekulasjon.
Som om ikke det er nok; de siste tallene fra arbeidsmarkedet viser at antall masseoppsigelser (mer enn 50 personer) som følge av finanskrisen økte i forrige måned til det høyeste siden september 2001.

- Kan ikke utelukkes

Konsernsjef og styreleder Joe Besecker hos Emerald Asset Management er en av innsiderne på Wall Street som mener et finansielt terrorangrep ikke kan utelukkes.
Han viser til sin kontakt med profesjonelle amerikanske shorthandlere som hevder at de ikke har spekulert i finansaksjer i en slik grad at det kan forklare de kraftige kursfallene.
Ifølge de amerikanske shorthandlerne kommer mange av ordrene via elektroniske handelsplasser som tillater anonyme transaksjoner.
En stor del av dagens spekulative shorthandelen skjer angivelig via børsene i London og i Dubai.
- Hvem kan si om ikke en velfundert internasjonal eller nasjonal terrorist ikke utnytter seg av den utbredte frykten i markedet og forsterker situasjonen? spør Besecker.
Han argumenterer også med at myndighetenes forbud mot shortsalg er så ekstremt at det ikke kan forklares ut i fra andre årsaker enn en alvorlig trussel mot rikets sikkerhet.
Aksjeguruen Jim Cramer er også blant dem som mener spørsmålet om terrorisme i forbindelse med finanskrisen må komme på bordet.
. Der er absolutt nok penger i de arabiske landene til å kunne angripe det amerikanske aksjemarkedet. Jeg er ikke uenig i det. Men om de har gjort det, aner jeg ikke, sier analytiker Richard Bove hos meglerhuset Landeburg Thalmann.

Saken fortsetter under annonsen

Farlig tankespill

En annen forklaring på de plutselige og voldsomme kursbevegelsene kan være at belåningsgraden i finanssektoren er i ferd med å reduseres. Folk selger sine aksjer for å betale tilbake pengene de har lånt.
Mange hedgefond, som også er aktive innen shorthandel, har programmert sine computere til å selge verdipapirer og redusere belåningen dersom kursene faller gjennom bestemte nivåer. Det kan også føre til store svingninger i markedet.
Selv om finanskrisen med all tydelighet har vist at det utenkelige faktisk kan skje, er tanken om et nytt organisert terrorangrep på USA et farlig tankespill.
For det første øker det bare frykten og usikkerheten som allerede preger markedene.
For det andre er det en gedigen ansvarsfraskrivelse i forhold til de grådige Wall Street-bankene som uten tvil har vært, og stadig er, de største spekulantene. Det styrker ikke akkurat tilliten til det amerikanske markedet.
Og ikke minst gir det næring til ytterliggående interesser som kan true den politiske stabiliteten, føre til flere hendelser a la trusselbrevene til bankene og gjøre arbeidet med å reformere det globale finanssystemet enda vanskeligere.
Sannheter er mest sansynlig at vårt moderne økonomiske system der derivatmarkedet har fått lov til utvikle seg uhemmet, har gjort at det faktisk er mulig å tjene mer penger når markedet faller enn når det stiger.
Noen smarte finansfolk oppdaget et lite hull i et ellers vanntett system og dundret gjennom med et 18-hjuls vogntog.
Det er ikke terrorisme, men vandalisme.

Artikkelen er hentet fra siste utgave av Ukeavisen Ledelse.