EU-utvidelsen og Norge
I USA rettes det nå mye søkelys på India, som er blitt et slags mekka for outsourcing for amerikanske bedrifter. Her hjemme aner vi vårt eget mekka - Baltikum og Polen - etter at EU utvides med ti nye medlemmer i mai.
Som en reportasje i denne utgaven av Økonomisk Rapport viser, vil de nye medlemslandene utgjøre et sterkt marked for norske bedrifter som vil ha rimeligere produksjonskostnader og samme rammebetingelser som lokale bedrifter. Norske selskaper som produserer i Øst-Europa kan da eksportere tilbake til Norge, EU eller andre markeder og nyttiggjøre seg EUs frihandelsavtaler (atskillig flere enn det EFTA kan skryte av). Lønnsnivået for produksjonsarbeidere ligger mellom en sjettedel og 50 prosent av norsk nivå. Samtidig er utdanningsnivået på lokal arbeidskraft høyt.
Men trolig vil også utvidelsen føre til økt samhandel mellom Norge og de nye medlemmene. Sannsynligvis vil vi se flere østeuropeiske varer i butikkene, som igjen betyr økt konkurranse og bedre og billigere alternativ for norske forbrukere.
Resultatet er ikke uten utfordringer. Noen frykter massiv innvandring fra Polen, Baltikum, osv. Andre mener kombinasjonen av økt innvandring fra disse landene kombinert med billig produksjonsmuligheter i Øst-Europa vil føre til press på norske lønninger.
Trolig vil VI imidlertid få minimal innvandring, slik EUs forrige store utvidelse viste. Norge er ikke akkurat verdens mest attraktive land, blant annet takket være kombinasjonen høye priser, høye skatter og kaldt klima.
Hva angår presset på lønningene i Norge - et av landene med høyest lønnskostnader i verden - er ikke det nødvendigvis noe negativt.
Samtidig er det viktig å ikke glemme at EU-utvidelsen vil føre til økt velstand og forutsigbarhet i Øst-Europa, noe som vil bidra til et mer stabilt Europa.
I alt er det ingen tvil om at EU-utvidelsen er positive nyheter for Norge generelt og norsk næringsliv spesielt.