EU i dag: Den gamle kunden
Europa er et gammelt kontinent og de som bor der blir stadig eldre. Men de er i stadig bedre form.
Ta en tur i parken i en moderne europeisk storby som London, Hamburg eller Stockholm en helg nå på våren. Sjansen er stor for at du treffer en gjeng med friske eldre damer og menn med fryktinngytende piggstaver.
Det er ikke skumle overfallsmenn i buskene de er redde for. De er utøvere av «Nordic Walking» - en sport som sprer seg i et tempo mange av utøverne bare kan drømme om.
Den nye vandresporten er et godt tegn på eldrebølgen som er i ferd med å rulle over Europa. Ungdommelige eldre tar byparken tilbake fra asosiale ungdommer. Men de kommer ikke med frakk og hatt, men med moteriktige joggesko, designerbukser og lettmetallstaver.
Europa er de gamles kontinent. Det er her og i Japan verdens eldrebølge vil komme først. I løpet av de neste tiårene frem til 2050 vil antall mennesker over 60 utgjøre en god tredel av befolkningen i de fleste europeiske land. I våre dager er denne andelen mellom 10 og 20 prosent, viser tall fra FN (se graf).
Aldringen vil få store konsekvenser for vårt forbruksmønster og livsstil, men det behøver ikke å bety at Europa dermed sakker akterut i alt. Alderdom kan bli Europas nye vekstnæring.
Snakkes det om eldrebølge fokuseres det mye på pensjoner og utgifter. Men stadig flere i europeisk næringsliv ser nå muligheter i de unge gamle. For mennesket vil i fremtiden leve lenger og bedre.
Turistnæringen har for lengst oppdaget dem. Ifølge en undersøkelse fra det tyske Prognose AG er 50 + generasjonen de mest innbringende hotellgjestene av alle. De bor på de beste hotellene, vil ha gode senger, god mat og er villige til å betale for det. De haster ikke videre som travle forretningsfolk, men nyter oppholdet i spa-anlegget, rundturen med sightseeing-bussen og maten i restauranten om kvelden.
I det sterkt aldrende Tyskland står generasjonen 50 + allerede for halvparten av alle feriereiser. Og de reiser stadig mer. 70 prosent av alle 50- til 59-årige gjorde minst en feriereise i 2004. Blant generasjonen 60-69-årige var det 79 prosent. For 15 år siden var reiseintensiteten i denne gruppen fortsatt bare 50 prosent i året. De eldre reiser også utenom skoleferien og fyller dermed ut sesongen på hoteller, busser, ferjer og fly. De er blitt en nøkkelgruppe for reiselivet.
Men andre bransjer er også innstilt på å endre fokus fra ung til gammel. Hardt pressede avisforlag ser de eldre som sine beste kunder. Europas største avisforlag, Axel Springer, vurderer en egen avis for eldre. Annonsører er vant til å tenke ungdom som målgruppe, men de må innse at kjøpekraften i fremtiden kommer til å ligge hos de etablerte voksne.
It-industrien ser muligheter til å tilby mobiltelefoner og PCer tilpasset eldres behov. På datamessen CeBit i Hannover i våres var tendensen en oppsplitting i markedene. Ungdommen får kule farger og larmende lyder på sine elektroniske dingser, forretningsfolkene får statusdesign og de eldre får funksjonalitet og tekniske hjelpemidler som større taster, bedre lyssetting og sikkerhetsfunksjoner.
Livsteknologi-bransjen er ventet å bli dette tiårets store vekstmaskin. Utvikling av legemidler og bioteknologi for mer effektiv plante-, dyre- og menneskehelse vil gjøre at folk lever lenger. Men de vil også leve bedre. Flere sykdommer lar seg kurere eller er til å leve med. Markedene for pasientturisme er også økende. De nordeuropeiske «trekkfuglene» som tilbringer vinteren i Syden har lenge vært et fenomen.
Med et indre europeisk helsemarked kommer også spa- og badeanlegg i det gamle Øst-Europa til heder og verdighet igjen. Billigere tannleger i Polen og Baltikum trekker allerede i dag pasienter fra vest. Spesialistsykehus i Tyskland og Sveits behandler alt fra rike russere til skandinaver og briter i helsekø.
Bilbransjen i Europa strever allerede med en stadig stigende inngangsalder for det første bilkjøpet. Ungdom ser på bil som transportmiddel mer enn status. Det er først når de selv får barn at unge trenger egen bil. Det er ikke tilfeldig at reklamekampanjene for de lekreste sportsbilene viser en ungdommelig utseende 50-åring bak rattet i en cabriolet.
Lengre liv og stadig lengre ungdom åpner muligheter for finansnæringen til å tilby ekstra sikkerhet og finansiell fleksibilitet i alderdommen. «Lev som du alltid har gjort» er budskapet til den kommende dessertgenerasjonen fra banker og forsikringsselskaper. Det har de nye gamle også tenkt å gjøre.
Men de nye eldre kommer ikke til å bli noen enkel gruppe å tilfredsstille. De er annerledes enn tidligere generasjoner. De har vært en forbrukergenerasjon hele livet. De vet hva de vil ha og de er vant til å få det. Og piggene har de allerede ute.