Et gufs fra fortiden

Publisert: 18. april 2005 kl 13.30
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

LO-leder Gerd-Liv Valla har et problem. Hun kan bli en god støttespiller for de borgerlige i valgkampen.

Gerd-Liv Valla tenker tanker som var gyldige og verdifulle for mange år siden, den gang LO-medlemmer stemte Arbeiderpartiet. Og hun klarer ikke se at verden forandrer seg. For eksempel var det svært mange som rynket på nesen da Valla og to andre LO-topper ble valgt inn i Arbeiderpartiets sentralstyret på landsmøtet nylig. I 2005 er det mange som ser at et så tett ekteskap mellom en arbeidstakerforening og landets største politiske parti er uheldig. At LO samtidig gir penger til Arbeiderpartiet gjør saken verre. I disse korrupsjonstider.

En slik måte å gå frem på er bare ikke 2005. Det er et gufs fra fortiden. Det er en binding som jeg tror vil slå negativt ut for Arbeiderpartiet i valgkampen, fordi mange av oss vil oppfatte det som lite moderne og lite fremtidsrettet.

At Gerd-Liv Valla tør å gå inn i Arbeiderpartiets sentralstyre er enda mer uforståelig enn at Ap slipper henne inn. Gerd-Liv Valla leder en organisasjon med 850.000 medlemmer. (I følge LO selv). I talen til Aps landsmøte sa hun at meningsmålinger viser at halvparten av medlemmene hennes vil stemme Ap ved valget. Det bør bety at i hvert fall den andre halvparten av medlemmene hennes ikke er spesielt fornøyd med LO-lederens politiske rolle. De kan heller ikke være spesielt fornøyd med at LO velger å bruke medlemmenes stemmer til å støtte Ap i valgkampen. Det er i det hele tatt svært mye LO-medlemmer som stemmer på andre partier har grunn til å være misfornøyd med.

Og misfornøyde medlemmer betyr over tid færre medlemmer. Akkurat det skjønner de fleste. Å blande seg så totalt og direkte inn i et politisk parti er ikke bare gammeldags. Det er totalt arrogant. Og negativt for halvparten av medlemsmassen. Minst.

Men Valla er ikke alene om arrogant oppførsel. Partisekretær Martin Kolberg i Ap er godt selskap. Da han ble konfrontert med tall som blant annet viser at 45 prosent av LOs medlemmer er imot at deres penger skal brukes til å støtte Aps valgkamp, sa han:

- Jeg utelukker ikke at en negativ og misvisende kampanje over flere år har virket.

Saken fortsetter under annonsen

Tenk det. Man kan jo undres på om Kolberg har tenkt over en annen mulighet: LO og Aps ekteskap blir kanskje rett og slett mislikt av svært mange velgere. Både blant LO-medlemmer og andre. Nettopp fordi slike tette bindinger oppfattes som et gufs fra fortiden.

Og problemene stopper ikke der. Hadde en konsernsjef i næringslivet handlet i direkte strid med halvparten av aksjonærenes interesser, ville vedkommende etter hvert fått det tøft. Fordi aksjonærene ikke finner seg i slikt. Det tror ikke jeg at LOs medlemmer vil gjøre heller.

Så gjenstår det å se hvem som tjener på Vallas engasjement og pengegaver. Er det Arbeiderpartiet? Eller er det de ikke-sosialistiske partiene?