Et fritt marked?

Publisert: 12. september 2006 kl 20.03
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12
Hylekoret er i gang. Med rette, vil mange si. For kraftprisene ser ut til å gå rett i taket denne vinteren. Årsaken er opplagt. Tilbudet av kraft er ikke i nærheten av det de fleste av oss kunne ønske. Dermed byr vi prisene opp voldsomt. Det såkalte frislippet av markedet har etter manges mening spilt fallitt.

Det er jeg ikke enig i. For markedet er da slettes ikke så fritt som det ser ut til at politikerne tror. Et fritt marked er som kjent et marked der prisen settes ut fra tilbud og etterspørsel. Så langt alt vel. Men i et fritt marked vil jo produsentene kunne bygge ut mer kapasitet for å møte en tiltakende etterspørsel. Slik er det ikke i kraftmarkedet. Politikerne har stort sett vært preget av handlingslammelse og har dermed effektivt satt en stopper for den tilbudsøkningen du og jeg trenger og som kraftprodusentene gjerne vil bygge ut.

Politikerne har ikke vært på ballen, og jeg tror heller ikke de har skjønt konsekvensene av sin totale mangel på handling før i det aller siste. Vi betaler med andre ord for feil politikere har begått de siste ti til 15 årene. Da er det ikke så rart at NRK i et debattprogram om dette temaet rett og slett ikke fikk en eneste politiker til å stille opp. De sitter i skammekroken hele gjengen.
Saken fortsetter under annonsen


Heldigvis er det slik at de fleste av oss klarer oss bra selv om strømregningene tar av. Men politikerne som har fått oss opp i denne situasjonen bør nå vise handlekraft. Det er for eksempel mulig å innføre et toprissystem på kraft. Slik at det rene luksusforbruket er dyrere enn det forbruket vi trenger for å ha det varmt om vinteren.

Det finnes nok av folk som har varmekabler i bakken under oppkjørselen hjemme. Eller lar hytta på fjellet stå med full oppvarming gjennom hele vinteren. Slikt forbruk går det jo an å skattlegge langt høyere enn ordinært forbruk, dersom målet er å sikre at vanlige folk skal ha råd til å holde det varmt hjemme. Men det krever politisk handlekraft, noe vi har sett lite til i denne sammenhengen.
Saken fortsetter under annonsen

En annen og mindre kjent del av kraftspørsmålet er hvorvidt høye energipriser egentlig er noe å klage på for oss nordmenn. I USA og Europa får svært mange elektrisiteten sin fra gasskraft. Med svært høye olje- og gasspriser bli jo strømregningene også astronomiske. Dersom oljeprisen hadde vært 20 dollar fatet, ville vi jo sett helt andre kraftpriser her hjemme også. Det er med andre ord blant annet høye oljepriser som kan føre til at kraftprisene blir liggende på dagens høye nivåer. Slik sett burde jo de fleste av oss håpe på høye energipriser i fremtiden også. For pensjonsfondet vårt øker jo i ekspressfart. Dermed øker sjansene for at Staten kan ta seg av oss etter hvert som vi blir pensjonister. Sånn tenker jeg når jeg betaler min strømregning!