138374756_.espe.jpg
Dr. Espen Gaarder Haug.

Espen Haug: - Ubalanse i verdensøkonomien

Publisert: 19. mars 2008 kl 12.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

FED kuttet renten med 0,75 prosentpoeng og selveste President Bush ga signaler om ytligere hjelpetiltak om nødvendig.

Lykkerusen i aksjemarkedet kan bli kortvarig også denne gang, og bivirkningene av stadig mer medisin vil øke.

Dollaren kan komme til å svekke seg ytterligere og faren for stagflasjon er økende. Selv om betydelig rentekutt var mer eller mindre forventet av markedet så understreker den kraftige ammunisjonen som FED benytter alvoret i den økonomiske situasjonen.

Helikopter Ben

Det er nå helt klart at Helikopter Bernanke lever opp til sitt rykte. I 2002 ga han i en tale uttrykt for noe sånt som at om det oppstår problemer (deflasjon) i økonomien så kan de alltids løses (dempes) ved å droppe penger fra helikopter. Droppe penger fra et helikopter ble først nevnt av den kjente økonomen Milton Friedman og var ment som en enkel illustrasjon på hvordan et land kunne la seddelpressen gå (direkte eller indirekte) for å bekjempe deflasjon. Spørsmålet er om det faktisk er noe deflasjon og bekjempe i USA eller om man faktisk er på kanten av å få inflasjon i mange varer? Sammen med fallede boligpriser og en nedkjøling i økonomien er faren for stagflasjon nå økende.

En rekke folk i boligmarkedet som har liten eller ingen egenkapital som nå virkelig trenger hjelp drar lite eller ingen nytte av rentekuttene. Har du alt tapt eller er på kanten til å tape huset ditt på tvangsalg så vil du ha store vanskeligheter med å få boliglån på en stund. Relativt ferske data viser nå at tvangsalg av boliger nå har spredd seg også til folk med langt bedre kredittvurdering enn såkalt subprime. Likviditetsinnsprøytningen hjelper således lite for de som trenger den mest.


Saken fortsetter under annonsen

Et korthus faller

Vi må ikke glemme at FED allerede hadde kuttet renten et utall ganger samt kommet med en rekke andre tiltak før en av en av USA's mest respektable investeringsbanker Bear Stearns nærmest falt sammen som et korthus på fredag før stumpene ble reddet av FED i samarbeid med gigantbanken J.P. Morgan Chase. At en investeringsbank som kun for ett år siden var regnet som bunnsolid nå nœrmest faller som et korthus viser den enorme giringen i systemet. Mye kapital er giret opp til gigantkapital som er kraftig belånt på en eller annen måte. Selv moderate bevegelser kan således slå beina under giganter som er feilposisjonert i markedet. Bear Stearns hadde blant annet massiv eksponering mot kreditt markedet. En rekke store aktører har lånt av hverandre. Om en av de vakler kan problemene lett spre seg. At alle mørke skyer nå er forsvunnet som ved et trylleslag gjennom FED's siste rentekutt er vel nesten som å tro på julenissen, men ja lykkerus holder normalt en stund: timer, dager, uker?

Opprettholdelse av stabilitet i finanssektoren er klart svært viktig. De store investeringsbankene har et enormt antall transaksjoner mot hverandre. Om en av de store bankene skulle falle vil det kunne skape en ytterligere dramatisk domino effekt som vil kunne ha ringvirkninger langt utover finanssektoren i USA. Dagens finansielle system er i bunn og grunn basert på tillitt. FED vil derfor trolig baile ut enhver storbank som skulle komme i fare for kollaps. Det er nok kun for småbanker markedskreftene gjelder, her har det jo allerede vært flere konkurser uten at FED har strukket ut sin hjelpende hånd. Logikken er naturligvis at markedet kan absorbere at noen mindre banker går under uten at tiltitten til finanssystemet svekkes av betydning, mens fallet av en stor bank lett vil kunne medføre kraftig dominoeffekt.

Gir med en hånd og tar med andre

USA er gjeldstynget, pengene FED og den amerikanske stat pøser ut med den ene hånda må de på mange måter ta tilbake med den andre hånda. Det er trolig mannen i gata samt internasjonale investorer som nå er i ferd med å plukke opp deler av regninga. Dollaren har allerede svekket seg kraftig og internasjonale investorer som har investert i amerikanske verdipapirer (aksjer og obligasjoner) har i senere tid fått temmelig dårlig avkastning, de fleste negativ regnet i sin egen valuta. Amerikanere som har sparepenger står i fare for å miste mye av sin kjøpekraft gjennom økt fare for inflasjon og svekket dollar (fare for dyrere importvarer fra Europa etc.).

Den svake dollaren vil nok kunne gjøre det vanskelig for mange bedrifter i Europa og eksportere sine varer til USA. På denne måten skyver USA nå også delvis problemene over til Europa og andre deler av verden. Den sterke euroen som på mange måter kun er speilbildet av den svake dollaren kan på sikt være med på å tvinge også Europa til å kutte renten betydelig. Fremfor å prøve å styrke sin egen valuta kan USA på sikt sørge for at deres handelspartnere på sikt må svekke sin egen valuta gjennom rentekutt og på denne måten på lang sikt styrke eller i det minste ikke svekke sin valuta for mye? Europa har også sine egne problemer i boligsektoren som på sikt trolig også vil medføre at Europa vil måtte senke renten, jeg prater her om en tidshorisont på flere måneder til noen år.

Å investere på håp er farlig

Saken fortsetter under annonsen

Vi får håpe at FED's rentekutt og de mange tiltak som er satt i gang faktisk kan snu økonomien på rett kjøl. Som investor bør man imidlertid ikke basere sine investeringer på håp, men på analyser, erfaring, historie, og solide beregninger av risiko.

Jeg er redd vi nok engang kun vil se en kortsiktig lettelse for et aksjemarked som nok engang er i lykkerus fra et rentekutt. Faren er som jeg har nevnt ved flere anledninger at de underliggende problemene ikke løses, men at de kun utsettes og delvis skyves over i andre markeder. Alt i alt er jeg redd de mange dramatiske rentekuttene er i ferd med å bygge opp nye ubalanser i verdensøkonomien. Jeg forventer stor usikkerhet i alt fra priser på råvarer, aksjer og valutamarkeder i tiden fremover. De turbulente tider er nok ikke over med det første.

Espen Gaarder Haug er utdannet diplomøkonom fra Handelshøyskolen BI, har doktorgrad fra NTNU og har jobbet 17 år som aktiv forvalter og researcher hos blant andre JPMorgan Chase, Chase Manhattan Bank og Den Norske Bank. Han har også vært aktiv forvalter i multimilliardfondene Amaranth og Paloma.

Haug har skrevet flere bøker om derivater og kvantitativ finans. Blant annet The Complete Guide To Option Pricing Formulas som av mange regnes som selve "bibelen" innen derivathandel.

Han står også bak finanstegneserien The Collector som har oppnådd kult-status i de finansielle miljøene på Wall Street og i City of London.

Saken fortsetter under annonsen