Espen Haug: - Faren langt fra over
Jeg tror det er alt for tidelig å avblåse faren for videre fall i aksjer samt for at turbulensen er over, men det er klart vi nå har en liten rekyl i aksjer. Spørsmålet er hvor lenge den rekylen vil vare; frem til i dag, en uke til eller måneder? FED's rentekutt og den amerikanske skattepakken fjerner ikke de fundamentale problemene, men skyver de fremover i tid og over i andre markeder. Det er en serie med indikatorer som forteller meg at turbulensen langt fra er over:
Gullprisen på rekordnivåer
Gullprisen steg voldsomt siste dagen og ligger nå like ved all time high. I skrivende stund ligger gullprisen på 912 dollar per unse. For en kort periode i 1980 lå gullprisen godt over 800 dollar. En dag i januar 1980 var gullprisen den gang helt oppe på 850 dollar. For noenlunde å kunne sammenligne med gulltoppen den gang, bør vi imidlertid justere for inflasjon. Ved antagelse om en snitt inflasjon på 4 prosent per år (basert på historiske data fra USA i denne perioden) vil tilsvarende gulltopp i dag ligge på godt over 2000 dollar per unse. I løpet av de kommende år er det et langt fra utenkelig scenario at gullprisene kan nå slike høyder, selv om det fort kan komme til å gå bratt også andre veien.
Dersom de store sentralbanken, og da spesielt FED, velger og fortsette å pøse på med likviditet som nå, vil utsiktene til gull virke gode. Gull er imidlertid noe som kan bevege seg fort og mye i begge retninger. Selv om utsiktene for gull etter min mening fortsatt ser ganske så positive ut dersom man har lang tidshorisont, bør man ikke bli overasket over at gullprisen i løpet av en uke plutselig kan falle med for eksempel 20 prosent eller mer. Om det ligger investorer med mye belåning i gullmarkedet og de for eksempel skulle tape mye på aksjer eller kreditt må de typisk også dumpe sitt belånte gull. Noe som skjedde kun for noen dager siden da aksemarkedet falt betydelig og gull også falt endel. Dette er noe vi har sett skje fra tid til annen og det vil skje igjen. Når slikt skjer er cash The King.
Den høye og raskt stigende gullprisen er etter min mening en klar indikator på at problemene i økonomien, og spesielt i USA, ikke er over. Mange veteran investorer rømmer til gull når det er stor usikkerhet rundt deres valuta, kreditmarkedet og verdensøkonomien. De mange rentekuttene fra FED gjør også at amerikanerne nok engang får veldig lav rente på penger de skulle spare i banken. Faren for at dollaren skal falle ytterligere fra allerede lave nivåer øker desto mer FED kutter renten. Gull har også fungert som en god beskyttelse mot den fallende dollaren. Så hvorfor drives gullprisen ytterligger opp om investorene tror faren er over?
Stagflasjon?
Gull har historisk også vist seg å vœre en brukbar indikator på forventet inflasjon. Om gull har rett kan stagflasjon-scenarioet med fallende økonomisk aktivitet, samtidig som mange råvarer vil stige i pris, ikke ligge alt for langt frem i tid. Et slikt scenario er ikke bra for aksjer. Studerer vi ulike råvarene markedene mer i detalj er bildet naturligvis langt mer komplekst, noe jeg håper å komme tilbake til ved en senere anledning.
Volatilitetsindekser sier at uroen ikke er over.
Volatilitetsindeksene i USA har kommet litt ned etter uroen forrige uke, men ligger fortsatt på relativt høye nivåer historisk sett. Dette gir en brukbar indikasjon på at markedet fortsatt forventer turbulens. De som er involvert i dette markedet kan naturligvis ta feil, men det er mange profesjonelle Wall Street-veteraner involvert i dette markedet, så et slikt signal er ikke noe man bare bør fnyse av.
Hold alle muligheter åpne
I dagens marked gjelder det å ikke vœre for skråsikker på verken det ene eller andre. Det er mange ulike scenarioer som kan utfolde seg. Personlig vekter jeg muligheten for et "bjørnemarked" (langsiktig fallende aksjemarked) og resesjon høyere enn mange andre, men jeg holder alle andre tenkelige og utenktlige scenarioer åpne.
Jeg er imidlertid redd de som er bullish på aksjer nå har tyngdekraften mot seg. For å komme seg unna den må markedene stadig tilføres mer "energi". FED's store rentekutt og skattepakken til Bush kan trolig holde trykket oppe i aksjer og økonomien en stund til, men det store spørsmålet er om det nok til redde den amerikanske økonomien fra å gli inn i en resesjon. Et nytt rentekutt fra FED denne uken er allerede innebakt i markedsprisene, men om problemene skulle vedvare vil FED før eller siden gå tom for effektive virkemidler til å holde trykket i økonomien oppe. Og selv om de skulle lykkes i å holde aksjemarkedet og økonomine oppe regnet i nominelle verdier kan bi-effektene av deres tiltak komme til å bli store.
Markedet kan snu når som helst
Det er mulig rekylen i aksjemarkedet kan vare i uker eller måneder, men markedet kan komme til å snu ned når som helst helt uten forvarsel. Markedene er utrolig nervøse. Mitt beste råd er å ha begrenset giring (minimal opplåning på dine posisjoner). Selv om man skulle ha rett i sitt syn på markedet må man i dagens markeder ha posisjoner som kan stå i mot betydelige svingninger, noe man faktisk alltid bør ha, men ofte enklere sagt enn gjort. Eventuelt å stå på sidelinjen noen uker eller måneder for å se hvordan det hele utvikler seg er ingen dum ide, men om man er med i markedet nå får man i det minste noen adrenalin-kikk med på kjøpet.
Espen Gaarder Haug er utdannet diplomøkonom fra Handelshøyskolen BI, har doktorgrad fra NTNU og har jobbet 17 år som aktiv forvalter og researcher hos blant andre JPMorgan Chase, Chase Manhattan Bank og Den Norske Bank. Han har også vært aktiv forvalter i multimilliardfondene Amaranth og Paloma.
Haug har skrevet flere bøker om derivater og kvantitativ finans. Blant annet The Complete Guide To Option Pricing Formulas som av mange regnes som selve "bibelen" innen derivathandel.
Han står også bak finanstegneserien The Collector som har oppnådd kult-status i de finansielle miljøene på Wall Street og i City of London.Les flere kommentarer her.