138376696_.espe.jpg
Dr. Espen Gaarder Haug.

Espen Haug: Cash is King

Publisert: 15. januar 2008 kl 08.29
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

Kredittkrisen er nå helt klart i ferd med å skylle inn over realøkonomien i USA, og trolig snart også i Europa. Dette vil kunne drive aksjekursene i store deler av verden betydelig ned fra dagens nivåer.

Når jeg forrige dagen var ute og kruset på motorveiene rundt New York så jeg flere store plakater som reklamerte med hvordan de kunne hjelpe folk ut av kredittproblemene, naturligvis mot betaling direkte eller indirekte. At reklamen om billig kreditt nå i stor grad er byttet ut med plakater fra firmaer som tilbyr å "hjelpe" folk ut av kreditttproblemer, er ett av mange tegn på hva som er i ferd med å skje med økonomien.

Eiendom

Flere analytikere har gått ut og spådd det norske eiendomsmarkedet opp i 2008. Jeg tror dessverre de vil bomme stygt. Ser vi på historiske data over perioder med reelle fall i boligpriser i Norge, fra slutten på 1800 tallet og frem til i dag, varer slike nedganger typisk minst 2 år. Under den store depresjonen falt de reelle boligprisene i Norge i over 10 år. Med det som nå skjer i USA og resten av verden må vi nok innstille oss på fallende boligpriser minst et par år fremover, og en lengre nedgangsperiode kan ikke utelukkes.
I Norge står man nok helt i begynnelsen av et fallende boligmarked og dessverre ikke ved slutten. Dette utelukker naturligvis ikke at vi kan få enkelte måneder med stigende boligpriser. Enkeltmåneder har imidlertid liten betydning med tanke på det store bildet. Det er vel også svœrt få som kjøper bolig for å holde på den i en måned eller to for så å selge seg ut igjen - transaksjonskostnadene er generelt alt for store til det.

Aksjer

Nå som kredittkrisen helt klart er i ferd med å slå ut i realøkonomien er faren for en resesjon overhengende. Først i USA og på sikt trolig også Europa. Dette vil over tid trolig medføre kraftig reduksjon i inntektene for en rekke selskaper. Norge vil ikke kunne klare å stå utenfor en nedgang i verdensøkonomien, noe vi alt nå ser det norske aksjemarkedet gir oss klare signaler om. Om aksjemarkedet ligger i forkant av utviklingen kan vi forvente en betydelig korreksjon i aksjemarkedet i 2008. På veien ned kan det naturligvis bli flere kortvarige oppganger. Og enkeltaksjer kan naturligvis komme til å gjøre det bra, selv om det trolig kommer til å bli svœrt langt mellom dem.
FED og andre sentralbanker kan trolig dempe nedgangen, eller muligens til og med holde aksjemarkedet oppe en stund til, om de fortsetter å sprøyte inn likviditet. På den annen side har markedet nå sett at effekten av dette ikke har hindret kredittkrisen fra å spre seg videre. Likviditetstilførselen har trolig dempet krisen, men FEDs rentekutt har på ingen måte fjernet problemene. Dominoeffekten ser ut til å rulle fremover med full styrke, og den ser også ut til å spre seg til Europa.

Aksjer alltid bra om man er langsiktig?

Saken fortsetter under annonsen

Enkelte analytikere og aksjefond benytter seg ofte av argumenter som at aksjemarkedet garantert er en bra investering om man har litt lengre tidshorisont. Med bakgrunn i dette mener de at man ikke bør prøve å komme seg ut før mulige korreksjoner i aksjemarkedet uansett hvor mange varselsignaler som blinker rødt. Det at det alltid er profitabelt med aksjer om man har for eksempel 10 års investeringshorisont er nok dessverre kun en myte som ofte ikke holder i praksis. For eksempel ligger den japanske Nikkei-indeksen fortsatt langt under toppen på slutten av 80 tallet. Selv 20 år senere har man altså ikke tjent inn det man tapte på nedgangen dersom man gikk inn i årene markedet var på topp.

Alltid gode investeringsmuligheter

På tross av det dystre bilde jeg tegner av eiendom og aksjer vil det vœre masser av muligheter for aktive investorer. Både ved bruk av derivater, (opsjoner og futures), samt ved å skifte mer fokus mot råvaremarkedene og valuta. Naturligvis ikke uten risiko. Det er mange fallgruver i disse markedene. På kort sikt kan man alltid tjene en god slant på flaks, men over tid er det vanskelig å slå solid kunnskap og markedserfaring.

Cash is King?

For den mer tradisjonelle investor som typisk kjøper aksjer eller eiendom vil det nå kunne vœre lurt å fokusere på å prøve å beskytte verdier fremfor å prøve å øke sine verdier målt i kroner. Det å vœre for grådig når den økonomiske syklusen er i ferd med å snu kan fort medføre at man taper mye av det man har tjent, om man i tillegg er giret (belånte investeringer) kan man fort miste skjorta.
Når boliger og aksjer faller i verdi kan man faktisk opparbeide seg realverdeier kun ved at man klarer å beholde sine verdier målt i kroner. Med andre ord cash kan nok engang bli kongen blant investeringer, eller i det minste dronningen. Innen råvarer og valuta tror jeg det kan oppstå mange interessante investerings case både for de med kort og lang tidshorisont i årene som kommer. Desto raskere man skjønner at tiden hvor man simpelthen kunne plukke aksjer og eiendom for nœrmest å bli rik "over natta" trolig er over for nå, desto bedre vil man stå rustet til å klare seg gjennom det jeg tror kan bli ganske så krevende markeder fremover.

Saken fortsetter under annonsen

Espen Gaarder Haug er utdannet diplomøkonom fra Handelshøyskolen BI, har doktorgrad fra NTNU og har jobbet 17 år som aktiv forvalter og researcher hos blant andre JPMorgan Chase, Chase Manhattan Bank og Den Norske Bank. Han har også vært aktiv forvalter i multimilliardfondene Amaranth og Paloma.

Haug har skrevet flere bøker om derivater og kvantitativ finans. Blant annet The Complete Guide To Option Pricing Formulas som av mange regnes som selve "bibelen" innen derivathandel.

Han står også bak finanstegneserien The Collector som har oppnådd kult-status i de finansielle miljøene på Wall Street og i City of London.