138372761_.espe.jpg
Dr. Espen Gaarder Haug. Foto: Privat

Espen Haug: Billige aksjer?

Publisert: 17. september 2008 kl 16.27
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

Det er vanskelig å spå de neste timene, dagene og ukene i aksjemarkedet. Vi kan få rekyler i aksjemarkedet, men vi er nok fortsatt inne i et bjørnemarked og bunnen kan ligge langt unna.
Kredittkrisen har forverret seg kraftig. En stor investeringsbank har gått under. Lehman Brothers er den største konkursen i USAs historie - brutto gjeld på over 600 milliarder dollar er ufattelig mye penger. Det er nesten dobbelt så stor som Norges brutto nasjonalprodukt, BNP, i 2007. Lehman Borthers hadde heldigvis dekket mesteparten av denne gjelden med andre verdipapirer og aktiva i mot så netto gjeld er langt, langt mindre. Men dette sier jo noe om giringen i forhold til hva slike banker har hatt i egenkapital og viser risikoen i systemet. Den er rett og slett gigantisk.
At Lehman nå skal "slaktes" for å sikre kreditorene mest mulig tilbake kan medføre et brannsalg av flere former for verdipapirer. Få har dype nok lommer til å plukke opp slikt. Det kan føre til ytterligere press i allerede hardt rammede finansmarkeder.

Rasjonell frykt

Nå som en gigantbank, som for ikke så lenge siden var regnet som bunnsolid, er konkurs blir bankene i verden veldig redd for å ta risiko mot hverandre.
Det hjelper lite om man er solid i dag når man kan ligge nede i morgen. Banksystemet er basert på at de store bankene kan stole på hverandre og gi hverandre kredittlinjer med lang løpetid. Den tilliten er nå i ferd med å falle bort. Frykten er i ferd med å ta overhånd, og det er ikke snakk om irrasjonell frykt, men rasjonell frykt i høyeste grad. Dette er garantert ikke den siste finansinstitusjon av god størrelse som går under, og alle prøver nå å redde seg selv først og fremst.
Boligmarkedet i store deler av Europa er trolig kun i begynnelsen av sitt fall, og prisene kan her komme til å falle i flere år fremover. Dette vil ramme hele verdens kreditmarkeder ytterligere, og på sikt gi kraftig utslag i resten av økonomien. Flere europeiske banker står også for tur med tanke på økte problemer og tap.
Dette vil ikke hjelpe finanskrisen i USA, men snarere forsterke den.

Resesjon er uunngåelig

Det er bare spørsmål om tid før det som nå skjer i finansmarkedene sprer seg som en villbrann i realøkonomien.
Jeg er redd arbeidsledigheten vil stige markant i USA og senere også i store deler av Europa. Resesjon er helt uunngåelig - man må se utover inflaterte BNP-tall.
Her gjelder det å sikre sine verdier best mulig. Om man kan klare å holde på sine nominelle verdier målt i sin egen valuta så gjør man det ganske bra når det meste av aktiva; aksjer, obligasjoner og hus faller i pris. Hold for all del giringen (belåningen) lav. Her blir det store svingninger også fremover.
Nå er det er noen som nærmest prøver å plukke bunnen hver dag i avisene, men vi er nok ikke der ennå. Det kan og vil bli rekyler, men de fundamentale problemene er ikke over. Vi er godt inne i krisen, men den er trolig langt fra over.

Billig?

Den gigantiske kreditboblen ble skapt av kunstig lave renter i stor grad styrt av sentralbankene. Dette sammen med utlånskåte banker og lånekåte kunder er oppskriften til en bobleøkonomi. Lufta i ferd med å gå ut av ballongen, men jeg er redd det kan være mye luft igjen. Her gjelder det å holde seg fast og håpe at orkanen ikke øker for mye i styrke, men det er ingen garanti for det.
Mye er "billig" nå, men det kan helt klart bli mye billigere.
Vi får se om FED kan klare å gi markedet en rekyl først. De har akkurat pumpet 50 milliarder dollar inn i markedet, samt gitt et gigantlån til kriserammede AIG. De diskuterer nok tiltak på løpende bånd. De fundamentale problemene forsvinner ikke av den grunn, og det er fortsatt rom for et kraftig fall i aksjemarkedet.
Jeg tror det bare er spørsmål om tid før vi ser betydelig lavere nivåer. Om vi skal ha en rekyl eller to først er nesten umulig å spå.

Saken fortsetter under annonsen

Espen Gaarder Haug er utdannet diplomøkonom fra Handelshøyskolen BI, har doktorgrad fra NTNU og har jobbet 17 år som aktiv forvalter og researcher hos blant andre JPMorgan Chase, Chase Manhattan Bank og Den Norske Bank. Han har også vært aktiv forvalter i multimilliardfondene Amaranth og Paloma.

Haug har skrevet flere bøker om derivater og kvantitativ finans. Blant annet The Complete Guide To Option Pricing Formulas som av mange regnes som selve "bibelen" innen derivathandel.

Han står også bak finanstegneserien The Collector som har oppnådd kult-status i de finansielle miljøene på Wall Street og i City of London.

Les flere av Espen Haugs kommentarer her.