138374067_b__rs.jpg

Er krisen over?

Publisert: 28. april 2008 kl 12.05
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

Analysesjef i Orion Securities, Stig Myrseth og aksjemegler i Sparebanken Nord-Norge sec, Rolf-Otto Hansen deler sine tanker om markedet i forbindelse med morgendagens runde av Børsspeilet.

Dette mener Myrseth:

Forrige uke

Mens de toneangivende utenlandske børsene kun løftet seg nølende i forrige uke, steg Oslo Børs nærmere 3 prosent. Det særnorske rallyet ble drevet av den gunstige miksturen av en styrket dollar og nye toppnoteringer i oljeprisen. Oljeprisen endte uken i rekordterritorium etter at et amerikansk marinefartøy avfyrte varselskudd mot iranske båter. Økt tiltro til amerikansk økonomi bidro ikke bare til å styrke dollaren. Amerikanske statsobligasjonsrenter fortsatte også oppgangen. Mens dollaroppgangen fikk gull til å falle, var tendensen i øvrige råvarer blandet. Prisen på ris viste tegn til stabilisering, mens nedturen fortsatte i hvete. Det var kun små utslag i industrimetaller. I fraktmarkedene tok bulk- og tankratene seg kraftig opp.

Forretningsklima

Hvordan har resultatsesongen for første kvartal forløpt så langt på Wall Street? Analytikerne venter nå i snitt en resultatnedgang på 13,4 prosent i forhold til samme periode i fjor. Den gode nyheten er at hele tilbakegangen kan tilskrives finanssektoren. Eksklusiv denne ventes det en fremgang på 9,6 prosent på årsbasis, mens fallet i finanssektoren anslås til 70,5 prosent.

Selv om de subprime-relaterte tapene i banksektoren nærmer seg 300 milliarder dollar, er det to lyspunkter som er verd å merke seg. For det første er bankene i stand til å tiltrekke seg ny kapital, noe som gjør at soliditeten i systemet er intakt. Dernest er storparten av tapene så langt papirtap på boligrelaterte obligasjoner. Vi blir ikke overrasket om en god del av disse kan tilbakeføres etter hvert som kredittmarkedene normaliseres.

Saken fortsetter under annonsen

Etter at storparten av de amerikanske bankene har lagt frem rapportene for første kvartal, har vi blitt mindre bekymret for en systemkrise. På tross av fortsatt høye interbankrenter synes tilliten til banksektoren økende. Samtidig demonstrerer bankene evne og vilje til å låne ut til kredittverdige kunder. Her kan nevnes at utlånene til næringslivet vokser med 20 prosent per år.

Hva så med oljeprisen? I forrige uke skrev vi at råvaremarkedet var på vei opp mot toppen av vår bekymringsliste, og dette er fortsatt tilfelle. På tross av en oppgang i dollaren avsluttet oljeprisen forrige uke i rekordterritorium, og på dagens nivå bruker amerikanske husholdninger 6 prosent av lønnen sin til energi. Dette gjør det rådende oljeprissjokket like stort som det i 1974-75 og 1990-91, mens sjokket i 1980-81 var noe større.

Mens oljeprisen er en kilde til bekymring og kan bli et problem for verdensøkonomien, har himmelfarten i matvareprisene ikke fortsatt. Hveteprisen er på defensiven, mens ris viser tegn til stabilisering. Så langt har ikke panikkhamstringen i ris spredd seg til andre matvarer.

Hvor går amerikansk økonomi? De seneste økonomiske rapportene tegner et bilde av en økonomi inne i en avmatning eller grunn resesjon. Av lyspunkter kan nevnes at ledende indikatorer synes å ha bunnet ut. Dette underbygger troen på vårt kjernescenario. I henhold til dette er det økonomiske og finansielle klimaet i ferd med å stabilisere seg, mens det er duket for en moderat ekspansjon i andre halvår.

Hva så med Europa? De siste økonomiske rapportene fra Eurosonen peker mot en avmatning, men ingen resesjon. Eurosonen har så langt stått godt imot tilbakeslaget i USA, en høy oljepris og sterk euro. Dette skyldes dels at europeisk industri nyter godt av sterk etterspørsel etter kapitalvarer fra fremvoksende økonomier. Dernest gjør avgiftssystemet og mindre bensintørste biler at oljeprisrallyet ikke slår like hardt ut som i USA.

Hvor raskt vokser kinesisk økonomi? BNP-veksten falt til 10,6 prosent i første kvartal, og skal vi dømme etter ledende indikatorer, er en videre avmatning sannsynlig. Den begynnende svakheten i kinesisk økonomi representerer et varsku for råvaremarkedet.

Er det liv i japansk økonomi? Da subprime-krisen rammet USA, var mange raskt ute med å avskrive Japan. De siste måneders økonomiske rapporter tegner imidlertid langt fra noe dystert bilde. Her kan nevnes at ledende indikatorer stiger skarpt, mens veksten i detaljhandelen har tatt seg opp til det høyeste nivået på tre år.

Saken fortsetter under annonsen

Aksjemarkeder

De globale aksjemarkedene har de siste månedene vært priset som om vi står foran en nedsmelting i selskapsresultater og verdensøkonomien. De siste økonomiske rapportene tegner imidlertid et nyansert bilde:

  • USA er inne i en grunn resesjon, men en bedring kan finne sted allerede i andre halvår.
  • Det er duket for en avmatning i Europa, men ingen resesjon.
  • Veksten fortsetter i Japan.
  • Temperaturen kan falle noe i kinesisk økonomi, men neppe dramatisk.
  • Boomen i råvareprodusenter som Brasil, Russland og Gulf-landene fortsetter.

Vårt kjernescenario er at de forannevnte lommene av styrke og svakhet i stor grad vil utligne hverandre slik at verdensøkonomien i sum opplever en moderat ekspansjon i år. Skjer det, er det duket for fortsatt vekst i selskapsresultatene, i alle fall eksklusiv finans.

Selv om de globale aksjemarkedene har tatt seg moderat opp den siste måneden, er det fortsatt inndiskontert en for negativ resultatutvikling, og dette taler for at minste motstands vei er oppover. Det positive bildet underbygges av negative realrenter og en tiltakende pengemengdevekst i USA.

Her er Hansens vurdering:

Aksjemarkedene rundt i verden preges fortsatt av stor usikkerhet og volatilitet. Dette til tross for den positive (noe overraskende) trenden som har vært de siste 2-3 ukene.

Saken fortsetter under annonsen

Om krisen er over eller ikke er selvsagt vanskelig å si, men jeg tror at markedene fortsatt vil oppleve flere negative overraskelser ennå en periode. Finans- og boligkrisa i USA har vi nok

dessverre ikke sett slutten på ennå. Bekymringene ligger fortsatt på når øvrige deler av samfunnet får merke til nedgangstidene. Fallende inntjening i bedriftene samt økende arbeids-ledighet er faktorer som ikke har slått helt til ennå.

Som tidligere nevnt så føler jeg at USA spesielt tar de negative meldingen " kun" som en orientering. Aksjemarkedet reagerer kun kortsiktig på negative nyheter for deretter å se fremover. Det kan virke som om markedene neglisjerer eller ignorerer dette og heller tilpasser seg noe positivt som vil skje i fremtiden. Dette er selvsagt sterkt og positivt men samtidig også større fare for en korreksjon når nye negative meldinger kommer.

Aksjemarkedene rundt i verden har reagert mer på krisen i USA enn hva New York børsen har reagert. P/E-nivået for en del norske og europeiske selskaper er ikke spesielt " dyre". Det

vil si at til tross for de negative trender som har vært de siste 4-6 månedene, så finnes det noen gode kjøpskandidater også. Man har opplevd flere fusjoner og oppkjøp i markedet og

dette er et bevis på at selskaper/bransjer er attraktive og ikke " dyrt priset".

Føler at markedet er noe overkjøpt i det korte bildet slik at jeg skulle ønske at markedet korrigerte noe ned før en ny oppgang finner sted. For året som helhet tror jeg fortsatt at Oslo Børs kan ende i pluss.

Saken fortsetter under annonsen

De selskaper/bransjer jeg tror på fremover er fortsatt oilservice- sektoren samt at " blue-chips" selskaper som leverer gode tall, har en god inntjening, er attraktivt priset, vil kunne gjøre det bedre enn markedet generelt. Av enkelt selskaper vil jeg nevne Orkla, Tandberg,

Petroleum Geo Services (PGS).