eBay + Skype, scoop eller boble?

Publisert: 10. oktober 2005 kl 21.32
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

Verdens største auksjonsfirma på internett, eBay, overrasket mange da de nylig kjøpte Skype, aktøren som tilbyr telefoni over internett, for 18 milliarder kroner. Mange himlet med øynene over den høye prisen, og lurte på om en ny internettboble er under oppseiling.

Eller er prisen for høy? eBay har fram til nå vært en eventyrlig suksess. Selskapet har utviklet seg fra å være et hobbylignende verktøy for salg av samleobjekter over internett til en stor forretning med 150 millioner brukere, og omsetter i dag varer med en verdi på 1000 milliarder kroner. Så mange som 60 millioner brukere har solgt varer gjennom eBay det siste året, og eBay står for 25 prosent av alt salg over internett, unntatt grønnsaker og reiser. Filosofien er at hele internett blir en gedigen markedsplass, og målet er at størstedelen av handelen skal gå via deres web-side. De har langt på vei lykkes, og de har et fortrinn i at så mange finner tilbudet attraktivt. Jo flere selgere som strømmer til eBays webside, jo mer attraktiv blir den, og basaren vokser. eBay-basaren har vokst til en utrolig børsverdi på 340 milliarder kroner.

Tusener av forskjellige gjenstander selges nå via eBay, både i USA, Europa - og snart i Kina. Alt fra brukte biler, til klær, catering-utstyr og MRI-scannere tilbys. eBay har en enkel forretningsmodell, der kundene gjør det meste av jobben selv; fotograferer og beskriver salgsgjenstanden, kommuniserer med eventuelle kjøpere og sørger for at kjøperen får varen. eBay tar en avgift per transaksjon, og tjente i fjor nesten åtte milliarder kroner.

Men eBay har vært på utkikk etter nye tjenester som bringer kjøper og selger sammen. Her kommer Skype inn i bildet. Handelen kan bli enklere når kjøperen har mulighet til å ringe til selgeren med et tastetrykk, mens hun eller han vurderer varen på eBays web-side. For Skype er det nok svært attraktivt at eBay planlegger å videreføre Skype som et separat selskap med sitt eget brand. Hvis aktører som Microsoft eller Yahoo kjøpte selskapet, ville det vært nærliggende å splitte selskapet og integrere det med den kjøpende aktøren. Derfor passer det bedre for Skype-gründeren, svenske Niklas Zennström, å bli kjøpt opp av eBay. Da kan Skypes visjon oppfylles, og det kan bli mulig å nå målet om å bli verdens største aktør på all kommunikasjon, som tekst, tale og video over internett - fra både PC-er og mobiltelefoner. Men først må Skype få flere kunder enn dagens 50 millioner, og de må også begynne å tjene penger. Skype har en forretningsmodell som gjør at dette kan være innen rekkevidde. Selskapet får nå 150.000 nye kunder pr. dag uten å øke kostnadene. Kundene bruker sin egen PC og internettforbindelse og laster ned Skypes programvare fra internett. Skypes omsetning i dag er 50 millioner, men hvis en brøkdel av de nye kundene betaler for tjenesten, vil dette fort kunne bli god butikk.

Dersom eBay lykkes med å øke omsetningen enda mer ved hjelp av Skype-tjenester som kobler selger og kjøper sammen, så har de gjort et godt kjøp. Hvis Skype lykkes med sin målsetning om å bli verdens største kommunikasjonsaktør på internett, så har eBay gjort et utrolig kjøp.

Saken fortsetter under annonsen