Dummet seg ut?
KOMMENTAR: Det er sjelden lurt å la frykten råde når man fortar forretningsmessige valg, men det har lederne i varehandelen gjort.
Spådommene om finanskrise med etterfølgende økonomisk krise fikk lederne i store varehandelskjeder til å frykte at de kom til å sitte inne med altfor store lagre. Derfor valgte de å sette i gang salg på et uvanlig tidspunkt, og i et uvanlig omfang. Så viste det seg at folk ikke var så tilbakeholdne i julehandelen som mange spådde likevel.
Nå har nok en del tatt en ekstra tur til butikkene på grunn av muligheten for et godt kjøp, men likevel kan denne fryktens handlinger fra handelsstandens side ha påført næringen unødvendig stort fall i inntekter. Forskningsleder Elling Borgeraas i SIFO tar for seg elektronikkbransjen, og sier til dn.no at han ikke forstår hvorfor det har vært så mange tilbud og salg før jul. Han mener det ikke er duket for noe dårlig år for elektronikkbransjen i 2009, og at det derfor ikke har vært noen grunn til lagertømming.
Det samme kan sies om andre bransjer. SIFO-forskeren mener det ikke vil bli store endringer i folks handlemønster, og at mye av frykten for å bruke penger vil forsvinne ganske raskt når folk forstår at de ikke får dårligere råd likevel.
Forventningsindikatoren (som Økonomisk Rapport lager i samarbeid med Sparebankforeningen og TNS Gallup) viser at folks tro på egen økonomi kommende år falt kraftig fra august til november, og at flere vil spare og nedbetale lån. Denne indikatoren har vist seg ganske treffsikker. Sparer man mer, så forbruker man mindre. Det går det ikke an å resonnere seg bort fra.
Selv om optimismen er lavere enn før når det gjelder egen økonomi, er det fremdeles et flertall som tror de vil få bedre råd, og slik vil også virkeligheten bli hvis rentenivået forblir så lavt som i dag eller lavere. Arbeidsledigheten må bli skyhøy før det bildet endrer seg.
Det svært spennende svaret handelsnæringen venter på, er hvor mye mer folk vil spare. Vil de spare hele reallønnsforbedringen sin og mer til, eller mindre? Og hva slags type varer vil de kutte ned på?
Innkjøp til huset vil i beste fall holde seg. Møbelkjøp ligger i en langsiktig svakt negativ trend. Hyttekjøp vil falle. Brunevarer, som fjernsyn, har ikke fulgt med den økende pessimismen nedover, selv om den hysteriske hungeren etter slike produkter for noen måneder tilbake er forsvunnet. Heller ikke hvitevarer virker spesielt utsatt i disse dager, men tilbøyeligheten til å kjøpe slike varer er noe lavere enn gjennomsnittet har vært i dette tiåret.
Ut fra det vi vet i dag, har nok handelens billigsalg vært overilet, men i disse dager skal man ikke være bomsikker på noe. Og nettopp varehandelen har skylden for at vi ikke kan slå følgende fast med sikkerhet: Næringslivets ledere er mer optimistiske enn økonomiprofessorer, politikere og embetsverk.
Jevnt over ser de siste gruppene flere farer enn det bedriftslederne gjør, men med blant annet lederne i handelen som et uttak, vurdert ut fra handlingene deres.