Dollargliset

Publisert: 22. august 2008 kl 18.17
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

Kursen på amerikanske dollar har styrket seg overfor euro med over 2 prosent bare den siste uken. Dollaren har også styrket seg betraktelig overfor britiske pund og japanske yen. Overfor norske kroner ligger dollarkursen i skrivende stund rundt 5 kroner og 40 øre.
En rekke analytikere og eksperter hevder nå at den fem år lange nedturen for dollarkursen er over, og at valutaen vil fortsette å styrke seg i tiden fremover.
Men her er det delte meninger ute å går.

Trendskifte?

Størst oppmerksomhet får den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs som etter 10 år med negativt syn på dollarutviklingen nå har endret mening.
Også analytikerne hos Lehman Brothers mener dollarkursen vil fortsette å styrke seg over de neste 12 månedene.
Her hjemme støttes dette synet av flere eksperter - deriblant seniorøkonom Knut Magnussen i DnB NOR Markets: "Stadig mer tyder på at vi står overfor et markert omslag for dollaren", skriver han i en valutarapport.
Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets mener også dollaren står overfor et trendskifte.

På bekostning av euro

Den kraftige økningen i dollarkursen forklares med et minst like kraftig fall i eurokursen.
Nylig kom det tall som viser at veksten i europeisk økonomien var negativ i andre kvartal. Det er første gang siden euroen ble innført for 10 år siden at den europeiske BNP-veksten er negativ. Den økonomiske aktiviteten i Europa faller mye hurtigere enn tidligere antatt.
Dette har fått aktørene i valutamarkedet til å droppe euro og i stedet satse på dollar. USA har - til tross for sine store økonomiske problemer - stadig en positiv vekst.
I tillegg faller også kursen på japanske yen etter at aktiviteten i verdens nest største økonomi nå faller med 2,4 prosent på årsbasis.
Også britiske pund stuper etter at finans- og boligkrisen har rammet Storbritannia med full tyngde.
Alt i alt er det fall i andre lands valutaer som fører til at dollaren blir - forholdsvis - mer verdt.

Godt nytt

For norske eksportbedrifter som for eksempel Elkem, Hydro og Norske Skog har den rekordlave dollarkursen vært et mareritt.
Bedriftene har fått mindre betalt for sine varer, og mistet konkurranseevne overfor amerikanske virksomheter.
Over en tredjedel av norske eksportbedrifter får betalt i dollar. Men takket være utstrakt bruk av forskjellige finansielle instrumenter har bedriftene så langt klart å begrense effekten av fallende dollar og unngått den store smellen.
I tillegg har bedriftene kompensert med en generell prisoppgang på sine varer, samt økt etterspørsel.
Men fortsatt svekkelse av dollarkursen kan på sikt utløst milliardtap i flere norske virksomheter.
At kursen på euro faller synes ikke å bekymre mange. Årsaken er vel at norske kroner historisk sett har vært meget stabil i forhold euro. Svingninger i dollarkursen derimot får vanligvis langt mer dramatiske konsekvenser.

Saken fortsetter under annonsen

Oljeprisen ned

Samtidig som dollarkursen har steget, har oljeprisen falt.
Det kan se ut som det er en direkte sammenheng, men fullt så enkelt er det ikke.
Dollaren påvirker oljeprisen, men i første rekke er det forholdene rundt tilbud og etterspørsel som styrer. Eller mer presist; forventningene til tilbud og etterspørsel.
Akkurat nå er det forventninger i markedet om at etterspørselen etter olje vil reduseres etter hvert som den økonomiske aktiviteten i verden ser ut til å bremse opp.
Men vi skal ikke bekymre oss særlig mye over at oljeprisen kommer ned igjen. En pris på 150 dollar fatet vil nærmest rive verdensøkonomien i stykker. En oljepris på rundt 100 dollar fatet er mer enn nok til fylle både statskassen og andre kasser her til lands.
Dessuten vil en lavere oljepris medføre at noe av råkjøret i norsk oljeindustri avtar. Det vil føre til mindre press på lønnsveksten, som er en god ting i forhold til inflasjonsfaren.

For mye - for fort?

Men som sagt; det er delte meninger om hvorvidt dollaren har nådd bunnen, eller ei.
Investeringsbanken Merrill Lynch mener oppgangen i dollarkursen har vært for sterk og har gått for fort. Merrill Lynch tror likevel dollaren vil forsette å styrke seg på sikt, men i et mye langsommere tempo.
Hos CMC Markets tror man dollaren vil svekkes igjen, både overfor euro og yen. CMC peker på at en varig opptur er avhengig av en topp i den amerikanske arbeidsledigheten, en bunn i boligmarkedet og en generell forbedring i finanssektoren.
Det er få som forventer at det vil skje med det første.
Den eneste faktoren som kan får dollarkursen til å stige ytterligere er en fortsatt svekkelse av den europeiske økonomien. Og det er ikke usannsynlig.
I norske næringsliv kan man krysse fingrene og håpe på en videre oppgang i dollarkursen, men man bør vente litt med å trekke frem det helt store dollargliset. Det kan hurtig bli tørket vekk.

Artikkelen er hentet fra siste utgave av Ukeavisen Ledelse.