Døde og levende i Terra

Publisert: 28. november 2007 kl 15.18
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

Terra Securities gikk i dag undergangen i møte. Kredittilsynet har satt foten ned for videre drift. Ut fra det vi nå vet, bringer dette kommunene i en enda vanskeligere situasjon. Citibank vil selge deres fondsandeler dersom de ikke oppfyller kontrakten og betaler inn nye millioner som avtalt. Kommunene kan nå rette sine krav mot Terra-gruppen.

Terra-gruppen har sannsynligvis kun en moralsk forpliktelse til å sørge for at ikke norske kommuner taper hundrevis av millioner på råsalg og elendig rådgivning fra Terras side. Det går en grense for hva sparebankene er villige til å bla opp for å komme seg ut av krisen via forhandlingsveien.

Professor Jan Fridtjof Bernt ved Universitetet i Bergen kan ha rett i sin påstand om at kommunene har en god sak. Men det hjelper lite dersom de juridisk er prisgitt et selskap som avvikles.

I skrivende stund er det uklart om Terra vil opprettholde tilbudet om å legge 150 millioner kroner på bordet for å ta sin del av tapet knyttet til de fire Nordlandskommunenes risikofylte investering. Dette tilbudet er en sterk innrømmelse av feil. Men feilen ligger altså i Securities, kan man hevde, ikke i Terra-gruppen som sådan.

Å gi de fire kommunene frist til kl. 16 i dag på å akseptere tilbudet, var provoserende. Kommunene har is i magen og vil si nei. Sannsynligvis vil de øke presset på Terra-gruppen. Skal man forhandle om en løsning, må nok kommunene oppgi sitt krav om at de ikke skal tape en eneste krone på sine spekulative pengeplasseringer. Markedet har vitterlig falt. Selvsagt må kommunene ta tap. De kan ikke på alvor mener at å spekulere i amerikanske fond har den samme sikkerhet som å sette pengen i en Terra-bank.

Denne saken bør finne sin løsning ved forhandlingsbordet, ikke i rettssalen. Det kan begge parter komme til å tape på.

Terra er merkenavnet til en rekke norske sparebanker. I går sto noen fram og fortalte at det er en belastning å være en Terra-bank. Det tror vi så gjerne. Men denne virkeligheten må de leve med i enda noen tid. Løsningen for sparebankene, som eier 78 prosent av Terra, er ikke å løpe til et reklamebyrå i dag med beskjed om å finne et nytt navn og logo. Det kan bli resultatet, men det er for tidlig å trekke den konklusjonen.

Saken fortsetter under annonsen

Sparebankene har brukt 10 år på å bygge opp Terra-navnet. Et godt merkenavn står for en støyt og tåler en storm. Tine overlevde sin krise. Vi kjøper ikke mindre Tine-ost i dag på grunn av at Kredittilsynet ga dem bot for å ha brutt konkurranseloven i sin kamp mot Synnøve Finden. Merkenavnet NSB ble i sin tid herjet med. Meny hadde sin «kjøttkrise», og da konfliktene i SAS herjet som verst, ble det sagt at de ødela SAS som merkenavn. Der og da var det sant. Og Norwegian fikk seg nok noen nye kunder da SAS lå nede i forsinkelser og kaos.

Nå får nervekrigen mellom Terra-gruppen og kommunene fortsette. Eierne i Terra må snart ta et strategisk valg som er så smertefullt at vi vil kunne høre skrikene utenfor styrerommet.