Børsen: Følg med på 250-tallet

Publisert: 26. mars 2009 kl 11.34
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

KOMMENTAR: Først varsler sentralbanksjefen at rentebanen legges lavere enn tidligere. Renten kan komme ned i 1, og kanskje null. Samtidig tar Norges Bank det første skrittet mot null, ved å sette signalrenten ned 0,5 prosentpoeng, til 2,0 prosent.

Norges Bank ser mer alvorlig på den økonomiske situasjonen enn før, men er likevel forbausende lite selvsikker. Bankens hovedstyre fastslår at deres vurderinger meget vel kan være feil. Sjelden ydmykhet fra de kanter.

Vurderingene

Norges Banks vurderinger kan du lese her og her. Det ene går på norske forhold, det andre på internasjonal økonomi.

Hovedstyret i Norges Bank mener at lavkonjunkturen internasjonalt ser ut til å bli dypere og mer langvarig enn banken tidligere har antatt, og at den økonomiske aktiviteten i Norge ser ut til å falle kraftigere enn banken tidligere har trodd.

Banken påpeker at ringvirkninger vil spre seg innenlands fra eksportbedriftene, som møter fallende markeder, og at folk flest ser ut til å bli mer forsiktig med pengebruken. Husholdningene har justert ned sine forventninger til utviklingen fremover. Men banken understreker at tendensen til stadig mer pessimistisk vurdering har bremset opp. Bankens ser heller ikke bort fra at en lav rente kan føre til at konjunkturene i Norge snur raskere enn den legger til grunn, selv om banken fremdeles mener det er en risiko for et kraftig tilbakeslag i norsk økonomi. Det er derfor den setter ned renten.

Det er altså all grunn til å forberede seg på tøffe tider, men det hører med til bildet at banken uttrykker usikkerhet på uvanlig mange områder. Og banken regner med at landets økonomi (BNP) vil vokse til neste år, med 2,5 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Børsen

Økonomisk Rapport skrev på lederplass i tiden rundt årsskiftet 2007-2008 at vi sannsynligvis ville få en økonomisk tilbakeslag om et år. Vi traff godt. Bakgrunnen for vårt anslag var det faktum at aksjemarkedet ligger et godt stykke foran realøkonomien, og på de tider var det tydelige tegn på at markedet hadde snust seg fram til at et økonomisk omslag var på vei.

Nå ropes det krise, krise, krise på vegne av den økonomiske utviklingen. Børsmarkedet ser annerledes på det. Det er faktisk en god stund siden Oslo Børs brøt den negative trenden og startet en sideveis bevegelse.
Ut fra en statistiske (tekniske) analyser ser det ikke ut til at børsen har bestemt seg. Forskningssjef Geir Linløkken i Investtech.com sier at han vil betrakte en oppadgående trend som innledet hvis hovedindeksen passerer 250.

I skrivende stund ligger den på 234.