Bør vi handle med Kina?
Spørsmålet er høyaktuelt i forbindelse med den stadig stigende interesse i Norge (og resten av verden) for Kina som et marked for eksport og billig arbeidskraft for produksjon.
Kritikere av økt samhandel med Kina fremhever følgende negative trekk ved det asiatiske landet:
- Mangelen på demokrati og menneskerettigheter. Kina tillater fortsatt ikke frie valg med ulike partier eller full ytringsfrihet. Det siste betyr at utenlandske investorer til enhver tid vil stille spørsmålstegn ved hvor mye de vet om Kina og dets økonomi. En av de mest beryktede tilfeller var SARS-epidemien tidligere i år, da Kinas manglende åpenhet ble kraftig kritisert (selv om det ble bedre etter hvert). Nettopp mangelen på et helt åpent samfunn gjør at mange lurer på i hvilken grad vi kan stole på BNP-statistikkene som kommer fra Kina. Vil de vise seg å være like misvisende som statistikkene fra Sovjetunionen før det falt?
- Mangelen på et uavhengig rettsvesen. Selv om Kina er medlem av Verdens handelsorganisasjon (WTO), mangler landet et rettsvesen som kan løse lokale tvister på et åpent og uavhengig vis. Dette, kombinert med inkonsekvent og tilfeldig håndhevelse av lover, er blant de største problemene i Kina, klager utenlandske investorer.
- Den høye grad av pirateri av produkter og merkenavn. Kina er blant verstingene i verden når det gjelder piratkopier av musikk, filmer, klær og programvare. Business Software Alliance - en amerikansk lobbygruppe - hevder at hele 90 prosent av all programvare i Kina er piratkopiert. Problemet er ikke bare at dette svekker legitime produsenters salg i Kina, men også i resten av verden. Kina eksporter i stadig økende grad piratproduktene. Selv om lovene skulle være tilstrekkelige, er hovedproblemet mangelen på effektiv håndhevelse av disse.
- Korrupsjon er et alvorlig problem i Kina, spesielt når det gjelder offentlige anbud og i bankbransjen, ifølge USAs handelsdepartement. Kina er ikke fullt så ille som Vietnam, Filippinene og Thailand når det gjelder korrupsjon, men giganten ligger likevel etter land som Taiwan, Japan og Hongkong, ifølge siste oversikt fra Transparency International. Selv om den kinesiske regjeringen har lansert flere kampanjer mot korrupsjon er problemet mangelen på uavhengige etterforskningsorganer, mener USAs handelsdepartement.
- Stabilitet. Selv om Kinas autoritære system sikrer stabilitet, er det økende uro blant utenlandske observatører for hva som kan skje som følge av kombinasjonen av økt gap mellom fattige og rike (spesielt mellom kystbyene og resten av landet) og få lovlige kanaler til å uttrykke misnøye (for eksempel massemedia og lokalstreiker). Er dette en tikkende bombe som venter på å eksplodere?
Saken fortsetter under annonsen
Til tross for disse kritikkene - som vi deler - mener vi at det positive oppveier for det negative. Norske investorer bør investere i, og handle med, Kina. Les denne utgavens Fokus for å få detaljene om hvorfor.