Annerledeslandet
Det er selvsagt ikke så ille. Mange nordmenn har etter hvert begynt å sette pris på internasjonale destinasjoner. Men når vi igjen drar ut i den store verdenen er det verd å ha i tankene at vi ikke er verdensmestre i alt.
Det gjelder spesielt økonomien vår. Ja, vi har olje. Masse olje. Og det betyr et høyt per capita BNP. Men problemet er at vår økonomi er altfor svak utenom oljen.
I måling etter måling ligger vi etter våre nordiske naboland. På World Economic Forums mikroøkonomiske konkurranseindeks havner vi på 21. plass.
Finland havner på andreplass, etterfulgt av Sverige (6), Danmark (8) og Island (17).
Ifølge Milken Institutes Capital Access Index, som måler hvor lett det er å få tilgang til kapital for gründere og bedrifter, havner vi på 30. plass. Danmark er igjen mesteren (med en 10.plass), med Finland, Sverige og Island mellom oss.
På den siste globaliseringsindeksen fra A.T. Kearney og tidsskiftet Foreign Policy, havner Norge igjen på jumboplass blant våre naboer. Her er Sverige mesteren, etterfulgt av Danmark og Finland. Indeksen ser på tretten ulike faktorer, inkludert nivået på internasjonal handel, utenlandsk investering, turistbesøk og teknologisk kommunikasjon med resten av verden.
Og i den anerkjente indeks over økonomisk frihet i verden utarbeidet av Wall Street Journal og Heritage Foundation havner vi på 27. plass. Danmark havner på sjetteplass, mens Finland, Island og Sverige havner mellom Danmark og Norge. Indeksen ser på faktorer som statlig innblanding i økonomien, utenlandsk investering, lønninger, graden av svart økonomi og handel.
En annen måling, Free Labor Indicator, viser Danmark foran Norge på en oversikt over OECD-land. Målingen, utarbeidet av det amerikanske tidsskriftet Forbes, ser på faktorer som oppsigelsesfrihet, fagforeningsmakt, obligatorisk ferie og mulighet til å finne arbeid.
Norge er også sist på Economist Intelligence Units siste undersøkelse blant globale bedriftsledere over hva de mener er det beste stedet for forretninger. Der havner Finland på tredjeplass, etterfulgt av Danmark (7), Sverige (11) og Norge (20).
Som ikke det skulle være nok, ligger vi etter på teknologi også. Ifølge de nordiske statistikkbyråene er norske bedrifter verst når det gjelder opprettelse av egne hjemmesider og tilgang til Internett. På Network Readiness Index fra World Economic Forum havner på 17.plass - sist blant våre naboer. Der er Finland på førsteplass, etterfulgt av Sverige, Island og Danmark.
Som alle disse målingene viser er vi altfor dårlige, spesielt sammenlignet med vår nordiske naboer. Og vi behøver slett ikke vente på et eventuelt EU-medlemskap for å fikse problemene. Alt som skal til er vilje og visjoner fra våre politikere.
I mellomtiden får vi fortsette som annerledeslandet, selv blant våre nordiske naboer.
God sommer!