Alarmen går, hør alarmen …

Publisert: 14. mai 2006 kl 20.18
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12
Oslo Børs i dag får meg til å tenke på en gammel strofe av Jan Eggum. Ikke det at alarmen nødvendigvis går akkurat nå eller neste uke. Jeg vet ikke om Oslo Børs skal opp eller ned neste måned. Eller neste halvår. Eller neste år for den saks skyld. Det er det ingen andre som vet heller. Analytikere, investorer og andre spesialister har ikke peiling på det de heller. Til det er bildet altfor sammensatt og nesten umulig å lese.

En ekspert kan si at det er sannsynlig at Oslo Børs stiger videre dersom oljeprisen holder seg. Det er nok helt riktig. Men hva om oljeprisen dobler seg slik at vi får en sjokkbølge i verdensøkonomien? Eller halverer seg, slik at verden får vekstimpulser, men inntjeningen i selskapene på Oslo Børs stuper? Og bare for å ha sagt det: Historien viser at ingen klarer å spå oljeprisen. Under Asia-krisen på siste halvdel av 90-tallet falt for eksempel oljeprisen som et blylodd. Det velrennomerte tidsskriftet The Economist skrev da at oljeprisen aldri noensinne ville komme over ti dollar fatet igjen. Slik var stemningen da. Brukte du pengene dine på en slik spådom, ville du vært blakk i dag.

Da Statoil ble børsnotert sommeren 2001 var alle oljeeksperter enige om at oljeprisen raskt ville falle under 20 dollar fatet og siden aldri komme opp igjen over 20 dollar. Den gang visste ekspertene at Opec-samarbeidet ville opphøre slik at tilbudet av olje ville øke og prisen ligge lavt til evig tid. Derfor ble Statoil verdiberegnet ut fra slike anslag. Da er det ikke rart at Statoil-aksjen har vært en rakett, så lenge oljeprisen har vært mange ganger høyere enn det man den gang trodde var mulig.
Saken fortsetter under annonsen


Men det er ikke bare oljeprisen som er umulig å spå. Det samme gjelder spørsmålet om børsen skal opp eller ned. På kort sikt handler dette utelukkende om psykologi. Om forholdet mellom optimisme og pessimisme. Om grådighet i forhold til frykt.

Det man derimot kan ha en god formening om, er hvorvidt børsen er høyt eller lavt priset. Hvordan er prisen på selskapene på Oslo Børs i forhold til de bokførte verdiene i de samme selskapene? På Oslo Børs viser dette seg å være et godt mål over tid. Og svaret er urovekkende: I moderne tid har ikke børsen vært høyere priset noen gang enn den er nå. (Se graf over). Og hvis historien gjentar seg, skal Oslo Børs innen et år eller to tilbake i et prisleie der en bokført krone i egenkapital koster mellom 1,20 og 2,10 kroner å kjøpe. (Se graf side 57).
Saken fortsetter under annonsen

Det betyr at Oslo Børs er et farlig sted å putte pengene sine for tiden. Bedrifter og privatpersoner bør tenke seg om to ganger. Og erkjenne at ingen, verken eksperter eller andre, vet om børsen skal opp eller ned på kort sikt. Men at børsen er høyt priset i forhold til verdiene som ligger i selskapene, er hevet over tvil. Og da gjelder bare den gamle lærdommen. Kjøp når det er billig, selg når det er dyrt.