11 grunner til å elske Amerika

Publisert: 12. september 2003 kl 14.10
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

11. Optimismen. USA er kanskje det mest optimistiske landet i verden. Forbrukerundersøkelser kan svinge, men faktum er at de fleste amerikanerne er preget av en optimistisk grunnfilosofi om at livet kan ende opp som «den amerikanske drømmen.»

10. Amerikansk popkultur. Fra Hollywood til musikk. Alt styrt - ikke av statlige eller kommunale kulturpamper - men av tilbud og etterspørsel. Det er dette systemet som har belønnet talentet til Steven Spielberg, Tom Hanks, Eminem, Maria Carey og andre.

9. Det intelektuelle USA. Ja, det finnes faktisk mange amerikanere som både leser og skriver vettuge bøker. Og besøker du megabokkjeder som Borders og Barnes & Noble finner du de fleste av disse bøkene. Aviser (se nedenfor) bidrar til debatten. USA florerer også av tenketanker som Cato og Heritage, som er verdensledende på businessvennlig forskning og ideer.

8. Medier. Amerikansk TV er nok blant det verste når det gjelder seriøs nyhetsdekning, men aviser som New York Times og The Wall Street Journal er uslåelig når det gjelder kvalitetsjournalistikk. USA har også produsert slike topp-publikasjoner som Forbes, Fortune og BusinessWeek.

7. Innvandrerpolitikken. Selv om USA er i ferd med å bli overparanoid etter 11. september og iverksetter stadig verre begrensninger for innvandrere (og visum-søkere), tilbyr det fortsatt et stort antall arbeidsvisum til de beste og dyktigste fra utallige land. USA er den desidert største smeltedigelen i verden.

6. Det akademiske USA. Kombinasjonen av toppnivå på utdannelsen samt nettverket som skapes blant studentene har ført millioner av master-studenter til universiteter som Wharton (ved University of Pennsylvania), Harvard, Stanford, Chicago og Sloan (MIT). Og uansett hva man mener om kostnadene som kreves for å studere ved de beste amerikanske universiteter, er det et faktum at de har produsert verdensledende forretningsfolk, forskere og politikere.

5. Forbrukertilbudet. Intet annet land tilbyr forbrukere så mye som USA - fra spennvidden i tjenester og produkter til priser og åpningstider. Consumer is king. Og det betyr mange muligheter for utenlandske produsenter som vil selge seg inn i det amerikanske markedet.

Saken fortsetter under annonsen

4. Sosial mobilitet. USA har skapt større sosial mobilitet enn noe annet land i verden - en av hovedårsakene til at millioner av lovlige og ulovlige immigranter står i kø for å komme dit hvert år. Mobiliteten er skapt av en kombinasjon av fleksible arbeidsansettelser (og oppsigelser), svake fagforeninger og et sterkt dynamisk marked.

3. Internett og e-post. Opprinnelig finansiert av Pentagon, har Internettet vokst til en av de mest revolusjonerende oppfinnelser noensinne. Og til tross for virusangrep og spam, er det ingen tvil om at e-post har gjort hverdagen atskillig lettere for alle fra børsmeglere til bestemødre.

2. Vinnerfilosofien. Fra McDonald’s til General Motors hyldes de som søker å bli bedre og best på det de gjør. USA belønner individets dyktighet, ikke kollektivets middelmådighet.

1. Profittfilosofien. Fra New York-børsen til hovedgaten i den minste byen, oser det av kontinuerlig dynamikk med en klar hensikt: Å tjene penger, mest mulig penger. Uten noen som helst skyldfølelse. Sammen med de andre punktene er det denne filosofien som gjør USA til det mest dynamiske marked i verden og drivkraften bak internasjonal kapitalisme og globalisering.