Lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp), mener det burde ha ringt en bjelle i departementet da navnet på en venn av utenriksministeren dukket opp under behandlingen av søknaden.

Komitéleder: – Støre burde ha sjekket sin habilitet

Publisert: 21. mars 2012 kl 09.39
Oppdatert: 21. mars 2012 kl 09.09

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) holder imidlertid fast på at det ikke var noe grunnlag for å gjøre en habilitetsvurdering da Utenriksdepartementet bevilget 6 millioner kroner til Senter for nordområdelogistikk i 2008. Pengene skulle gå til et prosjekt som en venn var sterkt involvert i som styreleder. Støre lover i et brev til komiteen å legge fram all dokumentasjon.

Anundsen sier det ikke blir noen egen Støre-sak i komiteen, men at den vil inngå i den brede kartleggingen av pengetildelinger som alle departementer er bedt om å gjennomføre i kjølvannet av Audun Lysbakkens avgang som barne- og likestillingsminister.

Trygg grunn

Aps Martin Kolberg, som også sitter i kontrollkomiteen, mener Støre står på trygg grunn og at hans forklaring er solid og troverdig. Kolberg advarer Frp og andre mot å gå for kjapt fram og bidra til at det trekkes vidtgående slutninger på sviktende grunnlag.

Anundsen vil ikke over bordet påstå at Støre er inhabil, men sier det svekker saksbehandlingen at det ikke ringte en bjelle i departementet.

– Selv når formålet er godt, må behandlingen være korrekt, sier Anundsen.

Juridiske eksperter er delt i vurderingen av alvoret i denne saken. Noen mener Støre hadde dette på den nødvendige armlengdes avstand, mens andre synes at han for sikkerhets skyld burde ha bedt om en habilitetssjekk.

Saken fortsetter under annonsen

– At man kjenner hverandre og omgås er ikke nok til å bli inhabil i Norge. Ut fra de foreliggende opplysninger er det ingen ting som tyder på at Støre var inhabil, sier jussprofessor Jan Fridtjof Bernt ved Universitetet i Bergen til VG.

Ikke penger til kjente

– Det har ikke gått penger fra meg til noen jeg kjenner. Jeg snakket ikke med Felix Tschudi om dette, eller planla noe som helst med ham, før prosjektsøknaden forelå. Det var Rederiforbundet som kom til oss på vegne av senteret. Søknaden ble behandlet på vanlig måte i UD, og etter en måneds tid ble den innvilget, sier utenriksministeren.

Saken tok av tirsdag etter at Dagbladet skrev at Støre hadde gitt støtte til en personlig venn, reder Felix Tschudi, som eier Tschudi Shipping Company AS.

Støre avviser at han uansett forhistorie burde ha fått sin habilitet vurdert.

– Det har ikke vært beslutninger på mitt bord i denne saken knyttet til Tschudi eller selskapet han representerer. Og da mener jeg at det ikke var en relevant problemstilling for meg, sa Støre på en hastig innkalt pressekonferanse mandag.

Kjente til

Saken fortsetter under annonsen

Utenriksministeren benekter ikke at han på et tidspunkt var informert om Tschudis engasjement i Senter for nordområdelogistikk. Han sier at han har kjent Tschudi i mange år, og omtaler ham som en «ledende aktør» i nordområdene og Nordvest-Russland i 20 år.

– Så at han har vært aktivt engasjert i utviklingen der, det har jeg visst om, sa Støre. UD var også kjent med at han via Rederiforbundet kom inn fra næringens side og var villig til å støtte dette kunnskapssenteret med et beløp tilsvarende det UD bevilget.

Og på spørsmål om han selv var kjent med det, svarte utenriksministeren:

– Ja, da senteret ble etablert, var jeg kjent med det.

På et fotografi fra åpningen av senteret i Kirkenes i slutten av november 2008, gjengitt i en melding på hjemmesiden til Universitetet i Nordland, er utenriksminister Støre avbildet sammen med blant andre reder Felix Tschudi. (©NTB)