Knalltall for bedriftene

Publisert: 3. september 2005 kl 19.17
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Norske bedrifter økte overskuddet med 43 prosent fra 2003 til 2004, viser tall fra analyseselskapet CreditInform. Hotell- og restaurantbransjen hadde størst bedring. Fiskeribransjen snudde underskudd til overskudd. De fleste bransjer hadde kraftig vekst i både inntekter, resultater og utbytte til eierne i 2004, ifølge regnskapene for norske aksjeselskaper utenom olje- og gassektoren.

Bedriftene på fastlandet hadde 2196 milliarder kroner i driftsinntekter og et samlet driftsresultat på 167 milliarder kroner. Eierne bevilget seg et utbytte på nesten 147 milliarder kroner, en økning på 46 prosent fra 2003.

- Det er jevnt over svært gode tall for det meste av landet. Det er verdt å merke seg at fylker som Hordaland og Rogaland viser sterk vekst. Det kan skyldes både høy aktivitet i oljesektoren og bedre tider for fiskerinæringen, sier administrerende direktør Lars Carlsson i CreditInform.

Han synes også det er verdt å merke seg at bygg- og anleggsbransjen gjør det svært bra.

- Det understreker optimismen i norsk økonomi. Det samme er tilfellet for bank- og finanssektoren, som gjør det eventyrlig godt. Når AS Norge går bra, går gjerne finansinstitusjonene enda bedre, sier han.

Gjeldsbyrden til norske bedrifter har imidlertid økt, spesielt den kortsiktige gjelden. Carlsson mener det kan ha sammenheng med at mange eiere har tatt ut store utbytter, siden de må betale mer skatt av utbytte neste år. Imidlertid er det ikke alltid slik at likviditeten er god nok til å utbetale utbyttet, men det kan føres som kortsiktig gjeld. Dermed kan mye av denne gjelden være av ren intern regnskapsmessig art.

- Tallene viser at de fleste bedriftene ikke har delt ut mer i utbytte til eierne enn det overskuddet tilsier, mener Lars Carlsson.

Saken fortsetter under annonsen