Klister under skoene
Yngre norske forskere er minst mobile i Norden. Få skifter fagmiljø etter fullført doktorgrad og enda færre søker seg til utlandet for post doc.-opphold. Det kan føre til dårligere forskning på lang sikt, skriver Paraplyen, internavisen for NHH. Det er NHH-professor Fred Schroyen som har forsket på mobiliteten blant norske forskere.
- Dårlig informasjon om stipend- og jobbmuligheter, høy gjennomsnittsalder for doktorandene og mye egenrekruttering ved institusjonene kan forklare den lave mobiliteten, sier han.
Mens norske forskere er på bunn i Norden, er de midt på treet sammenlignet med andre europeiske land. Det viser Schroyens forskningsresultater som er publisert i en artikkel i Økonomisk Forum. Han mener det er uheldig at norske forskere i stor grad går fra doktorgrad til forskerjobb ved samme institusjon.
- Egenrekrutteringen har vært betydelig både ved NHH og andre akademiske institusjoner i Norge og dette kan på lang sikt undergrave kvaliteten på forskningen, sier Schroyen.
Gjennom utdanningen blir doktorgradskandidaten innviet i lærestedets oppfatning av virkeligheten, mener Schroyen.
- Ansetter instituttet sine egne kandidater, er det fare for at andelen av folk med konforme oppfatninger blir for stor og at instituttets potensial til å lære mer om virkeligheten blir undergravet.