Klister under skoene

Publisert: 10. desember 2005 kl 20.07
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Yngre norske forskere er minst mobile i Norden. Få skifter fagmiljø etter fullført doktorgrad og enda færre søker seg til utlandet for post doc.-opphold. Det kan føre til dårligere forskning på lang sikt, skriver Paraplyen, internavisen for NHH. Det er NHH-professor Fred Schroyen som har forsket på mobiliteten blant norske forskere.

- Dårlig informasjon om stipend- og jobbmuligheter, høy gjennomsnittsalder for doktorandene og mye egenrekruttering ved institusjonene kan forklare den lave mobiliteten, sier han.

Mens norske forskere er på bunn i Norden, er de midt på treet sammenlignet med andre europeiske land. Det viser Schroyens forskningsresultater som er publisert i en artikkel i Økonomisk Forum. Han mener det er uheldig at norske forskere i stor grad går fra doktorgrad til forskerjobb ved samme institusjon.

- Egenrekrutteringen har vært betydelig både ved NHH og andre akademiske institusjoner i Norge og dette kan på lang sikt undergrave kvaliteten på forskningen, sier Schroyen.

Gjennom utdanningen blir doktorgradskandidaten innviet i lærestedets oppfatning av virkeligheten, mener Schroyen.

- Ansetter instituttet sine egne kandidater, er det fare for at andelen av folk med konforme oppfatninger blir for stor og at instituttets potensial til å lære mer om virkeligheten blir undergravet.

Saken fortsetter under annonsen