Klå en analytiker

Publisert: 3. juli 2002 kl 10.38
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Fulgte du ekspertenes aksjeanalyser? Er du fly forbannet? I USA forbereder advokatene allerede sak mot meglere og analytikere som har servert rosenrøde historier til kundene. Før du saksøker analytikerne eller meglere her hjemme for dårlige råd, bør du vite at norsk lov gir aksjepushere nesten fritt spillerom.

Ni av ti analyser er positive. Analytikere og meglere har felles interesser i å anbefale kjøp. Tvilsomt, men ikke ulovlig. Kundene må selv vurdere råd og analyser, og det gjelder å være kritisk, for det er ikke mye som kreves av rådgiverne.

- Hvem som helst kan gi råd om aksjer og økonomi. Loven setter heller ikke krav til kvaliteten på analyser, sier Eystein Kleven (bildet) som er underdirektør i Kredittilsynet.

Loven stiller kun krav om opplysningsplikt.

- Meglere og analytikere plikter å opplyse om egne eller foretakets interesser. Dessuten skal de ta hensyn til kundens investeringserfaring og økonomiske stilling, sier Kleven. Dersom disse kravene ikke overholdes, kan megler bli ansvarlig for kundens, opplyser Kleven.

Kan du bevise at meglerforetaket satt på egne aksjeposter i selskapene de anbefalte, uten at de opplyste om det, kan du ha en sak.

Saken fortsetter under annonsen