Katastrofe for Argentina?

Publisert: 11. juni 2003 kl 15.57
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Nestor Kirchner, en 53-år gammel advokat, har nemlig lovet å følge samme økonomiske politikk som Eduardo Duhalde, Argentinas president de siste to årene. Det var den politikken som i stor grad førte til en massiv flukt av utenlandske selskaper og privat kapital. I fjor falt økonomien med 11 prosent etter et fall på 0,8 prosent i 2001. Direkte utenlandske investeringer har falt til 1 milliard dollar i 2002 fra 11,6 milliarder i 2000. I likhet med Duhalde mener Kirchner at Argentinas nåværende krise skyldes kapitalister og tidligere president Carlos Menem, som åpnet Argentinas økonomi på 90-tallet.

Hans plan for å få fart på økonomien er å bygge tre million nye hjem og skape fem millioner nye arbeidsplasser - finansiert av statskassen. Problemet er at Argentina skylder 95 milliarder dollar og har praktisk talt null muligheter til å få lån, kreditter eller investeringer fra multilaterale og private institusjoner.

Kirchner har erfaring i å bruke statskassen til å erstatte private investeringer. Santa Cruz, delstaten han var guvernør for frem til presidentvalget, er arbeidsgiveren til to tredjedeler av arbeidsstyrken. Pengene kom fra olje-inntekter. Ifølge lokale forretningsfolk gjorde Kirchner ingenting for å fremme andre industrier og næringer.

Kirchner, som ble innsatt 25.mai med blant andre Fidel Castro og Venezuelas venstreradikale president Hugo Chavez til stede - nedprioriterer forholdet til USA til fordel for Mercosur, tollunionen med Brasil, Uruguay og Paraguay. Selv om et slikt forhold ikke oppveier for gode handelsforbindelser med USA, er et mulig resultat at Kirchner lytter til Brasils president Luiz Inácio «Lula» da Silva, som har erstattet sin antikapitaliske retorikk med en moderat økonomisk politikk som i dag gjør Brasil til et langt mer attraktivt marked enn Argentina.

Saken fortsetter under annonsen