Kampen for flere kvinnelige ledere: «Et latterlig luksusproblem»

Publisert: 27. mars 2007 kl 08.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Den norske kvinnebevegelsen som roper på flere sjefsstoler har blitt enn middelklassebevegelse med et luksusproblem, glefser veteranprofessor Aarebrot.

–Det er latterlig. De gnåler om 50/50-kvoter i ledelse og sutrer etter direktørstillinger, mens de virkelige heltene i den norske kvinnesaken er innvandrerkvinnene. De tar fatt i de alvorlige kvinnesakene som virkelig teller, som å bli analfabeter og kjønnslemlestet.

Aarebrot mener tvert imot hele sjefssporet i kvinnesaken er feil.

– Tvert imot er kvinner ofte direkte overrepresentert i sjefsskiftet, sier han, og sikter til mannsdominerte selskaper som StatoilHydro. Skal kvinner ha makt, får de skaffe seg den relevante erfaringen, sier han.

For mange damesjefer

At det er få kvinnelige ledere er ikke mer enn både riktig og bra i selskaper som domineres av menn i de operative stillingene, mener statsviteren.

– Kvinner er opptatt av 50/50 i sjefsjobbene, men vil ikke ta drittjobbene. De vil ikke være grøftegravere eller ingeniører. De skal gå rett fra BI og inn i toppen av StatoilHydro, uten å ha operativ erfaring i selskapet de skal lede. Hvor mange kvinner driller etter olje i Nordsjøen? At de da er over 20 prosent kvinner i StatoilHydro-ledelsen blir da helt sykt. De klager på at der ble det ikke mange nok av dem – når det er nettopp der de er overrepresentert, sier Aarebrot.

Saken fortsetter under annonsen

– Det går opp en aha-opplevelse for meg i dette øyeblikket, sier Aarebrot og forklarer:

Når det gjelder drittjobbene baserer feministretorikken seg på at kvinner skal ha rett til adgang til disse jobbene hvis de vil ha dem – poenget er at de ikke skal blir «hindret.» Men når det gjelder lederjobbene legger de annet kriterium til grunn: her skal det handle om en prosentkvote.

– Det med 50/50 i ledelse blir en syk måte å tenke på. Det er nødvendig med operativ erfaring i selskapet man leder. Her bringer kvinnekampen inn irrelevant erfaring som skaper uegnede ledere.

Oppdatering:Du kan nå laste ned hele artikkelen som PDF – klikk her!