Julenissen nær Konkurs

Publisert: 25. juni 2002 kl 10.56
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Den norske julenissen har hittil i år hatt nærmere 400.000 henvendelser på Internett fra alle kanter av verden. I tillegg strømmer det på med telefoner og brev fra forventningsfulle barn. Men julenissen sliter tungt i all travelheten. Ikke bare med alvorlige angrep av datavirus. Han er også på konkursens rand. Mellom 25.000 og 40.000 kroner er alt han har å rutte med. Virksomheten går med tap, og han må litt for ofte spe på med penger fra egen lomme.

- Det er hardt å være julemann i år. I likhet med Kværner er vi i akutt likviditetskrise. Så stor at vi kanskje blir nødt til å be om svarporto vedlagt hvis vi skal kunne svare på alle henvendelser. Og det må vi jo, enten brevene kommer fra Norge, Australia eller Japan. Men vi hadde trengt noen solide sponsorer, sier Bent Lønrusten ved Julenissens Postkontor i Drammen, oldermann i det norske Julenisselauget. Den norske sjefsjulenissen og hans kolleger har nemlig ingen offentlig støtte til tross for den enorme reklameeffekten virksomheten har for landet. Eneste form for sponsorvirksomhet er at Telenor gir «www.julenissen.no» gratis domenenavn på nettet. Julenissetelefonen, som i disse dager ringer døgnet rundt, må Julenisselauget fortsatt betale full pris for. Et forsøk på å bruke et mer kommersielt 829-nummer ble kuttet ut etter kort tid fordi vinninga gikk opp i spinninga.

Og som om ikke det var nok, for den stakkars julenissen i denne travle førjulstiden, så er dataviruset som sniker seg inn mellom ønskelistene til nissen.

Saken fortsetter under annonsen