John Fredriksen uten hastverk

Publisert: 3. juli 2002 kl 16.22
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Skipsreder John Fredriksen (bildet) trenger ikke å være redd for at norske skattemyndigheter intensiverer jakten på ham med det første. For et forslag om å skjerpe reglene for folkeregistrering og skatteplikt til Norge vil ikke bli effektuert nå.

Skattepliktforslaget kom opprinnelig fra senterpartimannen Morten Lund som sa i Stortinget at han hadde registrert at en del rike folk utnytter de skattehull som måtte finnes. - Vi bør ha en lov som gjør det mulig å binde folk som opplagt befinner seg mye i Norge til det norske skattesystemet, sa stortingsrepresentanten så treffende.

Men akk. Til tross for at Finansdepartementet fikk i oppdrag å prioritere saken, og til tross for en omfattende høringsrunde, har ingenting så langt skjedd. Høringsfristen for det nye forslaget var satt til november, og dersom forslaget fikk flertall, var meningen å sette det i verk fra sist årsskifte.

Den nærmeste forklaring på treneringen er etter hva Økonomisk Rapport har brakt på det rene regjeringsskiftet i høst. Planen er nå å fremme stortingsproposisjonen for Stortinget til behandling i løpet av våren. Dermed er det høyst uklart når den nye loven blir iverksatt.

For John Fredriksen og hans like skulle det derfor være all mulig grunn til å ta det med ro. Til nå har skipsrederen fått gehør fra norske myndigheter for at han er bosatt på Kypros, til tross for at den øvrige familien, det vil si kone og barn, bor i familiens fasjonable hus på Bygdøy. Det nye lovforslaget går nettopp ut på at du skal skattes i det landet du har din sterkeste tilknytning. Og hvis ikke det betyr familie så vet ikke vi.

Saken fortsetter under annonsen