John Fredriksen kaster seg over Finland

Publisert: 2. mai 2002 kl 13.12
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Shippingmilliardær John Fredriksen er opptatt av langt mer enn oljefrakt og makten i Vålerenga Fotball. Gjennom det hurtigvoksende inkassoselskapet Aktiv Kapital har milliardæren blitt størst innen helse - inkasso i Finland.

Fredriksen er hovedaksjonær i Aktiv Kapital, med vel 35 prosent av aksjene. Sammen med blant andre aksjekompanjong Øystein Stray Spetalen lever han herrens glade dager på dårlige betalere, både i hjemlandet Norge og utenfor landets grenser.

Det var imidlertid Stray Spetalen som ble vippet ut av aksjonærlista i fotballklubben. Interessant blir det dermed å følge utviklingen i inkassoselskapet. Skal Spetalen ut herfra også?

Avtalen i Finland er med Finlands største helsekrets, Helsinki sjukvärdkrets, og innebærer at nordmennene tar over all inkasso for en virksomhet som omfatter en million innbyggere. Ifølge konsernsjef Olav Dalen Zahl i Aktiv Kapital har selskapet utviklet en helautomatisk løsning for det finske helsevesenet som også bør kunne overføres til andre land.

Aktiv Kapital har ekspandert kraftig det siste året. Det har en markedsverdi på 1,8 milliarder kroner på Oslo Børs, og det hadde en resultatmargin på 34 prosent på virksomheten i fjor. Langt bedre enn det shipping i øyeblikket kan fremvise.

Saken fortsetter under annonsen