Vil ut i verden
Kanskje er det sånn at ordtaket borte bra, men hjemme best ikke gjelder for arbeidslivet. For ikke så mange år tilbake slet norske selskaper med å få ansatte til å jobbe ute i en periode. Norske arbeidstakere var hjemmekjære. I dag er det for mange en naturlig del av karriereutviklingen å arbeide i utlandet. Enkelte arbeidssøkere setter som krav at de får jobbe ute i en periode, og ledelsen i Siemens AS i Norge foretrekker at deres medarbeidere i høyere stillinger har arbeidserfaring fra et annet land.
IKKE SIDRUMPA
Over 30 prosent av norske jobbsøkere mellom 22 og 36 år satser på en jobb i utlandet, viser en undersøkelse gjennomført av det svenske selskapet Universum og jobbrekrutteringsselskapet Monster. Men ikke bare de som allerede er yrkesaktive, også studentene ser for seg en karriere der de tilbringer noen år i et annet land. Nordmenn er ikke lenger så sidrumpa, mener norske selskaper med kontorer og datterselskaper i andre land.
Norske studenter i dag lokkes til organisasjoner og selskaper der de tror det er gode muligheter for å jobbe i utlandet. Mange norske økonomistudenter drømmer om jobb utenfor Norges grenser. 7 av 10 satser på å arbeide i utlandet i løpet av de neste fem årene. Det viser en undersøkelse blant 1528 avgangsstudenter ved 11 universiteter og høyskoler i Norge, utført av Universum. Ved valg av arbeidsgiver setter studentene mulighetene for jobb i utlandet som tredjeprioritet. Inspirerende kolleger, varierte arbeidsoppgaver, muligheter for internasjonal praksis og fleksibel arbeidstid, er de viktigste kriteriene når fremtidens arbeidskraft skal velge arbeidsgiver. Undersøkelsen tar for seg økonomi- og ingeniørstudenter, og er blitt gjennomført i flere europeiske land hvert år siden 1997.
Direktør Robert Salomon ved Arbeidsforskningsinstituttet i Oslo er ikke overrasket over den økende interessen blant norske arbeidstakere for å jobbe utenlands i en periode.
- Økt språkmektighet og åpenhet i forhold til utlandet blant dagens ungdomskull, er en av årsakene. Andre land blir ikke lenger sett på som veldig fremmede og skremmende. Store ungdomsgrupper innvilger seg lenger opphold i utlandet og mange studerer i utlandet, sier han.
Det er ingen tvil om at det globaliserte arbeidslivet sakte, men sikkert, gjør det mer interessant å jobbe utenfor Norges grenser.
- De få store norske virksomhetene vi har blir jo ofte selv internasjonale konsern eller kjøpt opp av andre internasjonale konsern. Dermed blir det flere konserninterne jobbtilbud i utlandet. Det gjelder ikke bare industri og shipping, men også for eksempel konsulentvirksomhet og varehandel, sier Salomon.
MENN VIL UT
Human Relations Manager, Inge Bjørntvedt, i Siemens sier at selskapet den senere tiden har registrert en stigende interesse for å jobbe i et Siemens-selskap i et annet land. Siemens bruker mulighetene for å jobbe i utlandet allerede i sin annonsering av ledige stillinger og ved presentasjoner av bedriften på høyskoler og universiteter. Ledelsen hos Siemens ønsker at medarbeidere som skal tiltre høyere stillinger normalt bør ha minst to års opphold i utlandet bak seg.
- I avdelinger som må nedbemanne er jobb i utlandet et aktuelt alternativ som stadig kommer sterkere frem. Internasjonal karriereutvikling er en prioritert oppgave, og under intervjuer med potensielle ansatte, kartlegger vi alltid interessen for å arbeide i utlandet. Det er også et tema under våre medarbeidersamtaler, sier Bjørn-
tvedt.
Interessen for utenlandsarbeid er størst hos menn i Siemens. De siste 6-7 årene har ikke selskapet hatt mer enn ca 10 kvinner i utlandet.
For tiden jobber 26 medarbeidere i utlandet, de fleste i Tyskland, Thailand og i USA.
Også assisterende pressetalsmann i Telenor, Steinar Ostermann, melder om høy interesse for å jobbe andre steder enn i Norge.
- Men interessen var, om mulig, enda høyere i fjor enn i år. Det henger sammen med at vi for tiden ikke er inne i noen aktiv rekrutteringsperiode verken i Norge eller i utlandet. Vi har gjennomført en restrukturering av flere av våre utenlandssatsinger - noe som blant annet har ført til at vi har tatt hjem medarbeidere som har jobbet ute. Ostermann bekrefter at muligheten for å arbeide i utlandet er et tema i mange jobbintervjuer som ledd i en mest mulig optimal utnyttelse av kompetansen.
I dag har selskapet omkring 100 nordmenn stasjonert i utlandet. De aller fleste av disse jobber i Telenor Mobile - i mobilselskaper i Thailand, Malaysia, Bangladesh, Russland, Ukraina, Ungarn og Portugal.
VIL TIL UTLANDET
- Vi kan fastslå at interessen for å arbeide utenfor Norges grenser er stor blant våre fremtidige arbeidstakere, sier forsker Sigmund Aslesen i forskningsstiftelsen FAFO. I overkant av 60 prosent gir uttrykk for at de er interessert i yrker som gir anledning til å jobbe internasjonalt, viser et forskningsprosjekt i FAFO som tok for seg ungdommens preferanser vedrørende utdannings- og yrkesvalg. Prosjektet var basert på en spørreundersøkelse rettet mot ungdom i tre forskjellige regioner i Norge (Harstad, Ytre Søre Sunnmøre, Kongsberg). Interessen for jobber som gir internasjonal erfaring var størst blant dem som hadde allmennfag som førstevalg, som hadde foreldre med høy status og som hadde karakterer over middels fra ungdomsskolen.
- Trolig har disse valgt en retning på utdanningen som mer sannsynlig vil gi dem et yrke som er internasjonalt orientert. Men også blant dem som velger yrkesfag er interessen stor for denne type jobber. Det tror vi har sammenheng med at vi har et arbeids- og næringsliv i Norge som, i hvert fall et stykke på vei, er internasjonalisert. Ikke minst gjelder dette innenfor deler av industrien som tradisjonelt rekrutterer de fleste med yrkesfagbakgrunn, sier Aslesen.
Han forklarer den økende interessen blant dagens ungdom med at de vokser opp i en globalisert verden, der utveksling av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft har gjort avstandene mindre mellom land, en verden der vi reiser mer enn noen gang og hvor Internett har gjort at kunnskap om andre land og kulturer ikke er mer enn et tastetrykk unna.
-Åjobbe internasjonalt er ikke lenger så uvanlig som det kanskje en gang var, kan hende er det til og med realistisk at mange av dem som er unge i dag etter hvert vil få seg et yrke som gir anledning til å jobbe internasjonalt.