Veiviseren
Esa Saarinen er ikke som andre filosofi-professorer. Han møter meg i lilla dress og et slips dekorert med tenkende filosofer. Håret er et kapittel for seg. De siste 20 årene har han vært en finsk media-darlig, en intellektuell med folkelig utstråling og en imponerende merittliste. Hans stjernenummer er å holde foredrag for hundrevis av mennesker uten andre hjelpemidler enn en mikrofon. I en årrekke har han vært mental coach og distributør av filosofisk kunnskap til en enda lenger rekke av selskaper over hele verden. Men først og fremst er han Nokias mann. Han ligner ikke det minst på den stereotype konsulenttypen i mørk dress, og må være ex-Kværner sjef Kjell Almskogs rake motsetning når det kommer til utseende og tanker om at det er viktig med balanse mellom privatliv og arbeidsliv.
TIL NORGE
I midten av november kommer han til Norge for å hjelpe det norske entreprenørselskapet AF Gruppen. Han kommer for å coache bedriftens 80 ledere. De skal bli bedre og dermed øke den spirituelle veksten hos de 1000 ansatte.
- Vi ønsker at Esa Saarinen skal lære oss å bli bedre til å få frem personlig energi og spirituell vekst hos våre ansatte, sier konsernsjef Per Aftreth i AF Gruppen. For å skape vekst i bedriften, skal blant annet ex-skiløper Bjørn Dæhlie fortelle om sitt konsept frem til suksess, og filosofiprofessoren skal «forklare» og omforme disse verdiene slik at AF Gruppen kan nyttiggjøre seg dem.
Det er ingen nybegynner eller en liksomprofessor med filosofi som hobby det norske selskapet har hentet inn: Saarinen har doktorgrad i filosofi, og i flere tiår har han sloss for at filosofi skal få en naturlig plass i dagliglivet. Også i arbeidslivet. Han er altså ikke et «motefenomen», en person med dollar i blikket som har kastet seg på en tidsriktig bølge. Ei heller har han gått ut på dato, mener næringslivsredaksjonen i Finlands ledende avis, Helsingin Sanomat. Der skryter de uhemmet av ham og hans innsats for finsk næringsliv. De setter også pris på hans evne til å erte på seg landets intellektuelle elite.
I 1989 rangerte avisen filosofiprofessoren selv som den fjerde mest intellektuelle personen i landet. Han har lyktes med å forføre sin lytterskare med enkle, nesten selvfølgelige, budskap. Men ifølge ham selv, og selskaper som Nokia, er hans tanker og ideer både gjennomtenkte og gode. Og ingen finner på å dra paralleller til eventyret om Keiserens nye klær.
ALLE LYTTER
Hjemme i kontordelen av leiligheten til Esa Saarinen i Helsinki sentrum står det et tyvetall stoler strødd utover gulvet. Hjertestoler, kurvstoler og kontorstoler - alle medbrakt av Nokias ledere til lederseminar hjemme hos filosofiprofessoren. På bordet ligger en duk fra Marimekko, også det et finsk selskap der han i ti år har coachet toppledelsen.
Mannen i den lilla dressen har en sentral plass i konsernet som er blitt selve flaggskipet i finsk industri. Allerede i 1994, omtrent samtidig som Nokias toppsjef Jorma Ollila begynte rendyrkingen av telekonsernet, begynte Esa Saarinen sine leksjoner hos Nokia. Med årene er det blitt minst 100 leksjoner for mange tusen nokianere over hele verden, også i Norge, for å speede opp inspirasjonen. Ukentlig er han på tråden med minst én av direktørene fra Nokias toppledelse, som coach. Også Nokia Networks og Nokia Mobile Phones' ledelse lytter til Saarinen.
LØNNSOM FILOSOFI
For Nokia kan det ha vært lønnsomt å bringe inn filosofiske betraktninger i måten å drive selskapet på. Mange mener at filosofiprofessoren skal ha sin del av æren for at Nokia har lyktes.
- Hemmeligheten bak selskapets suksess er tekniske kvalifikasjoner blandet med verdifull mental kapital. Jeg kan ha influert den mentale kapitalen ved å snakke med ledelsen og ved å bringe inn kreative impulser. Jeg har kanskje fått dem til å tydeligere se hva «The Nokia Way» handler om. Selskapets ledelse er ekstremt giret på vekst og profitt. Samtidig praktiserer det et verdigrunnlag der respekt for individet og evne til nytenkning har en bred plass, sier han.
- Skal du oppnå dette, og samtidig være en ledende kunnskapsbedrift, trenger du lærevillige og spørrende mennesker. De kan ikke ledes ved hjelp av tradisjonelle, hierarkiske systemer. For Nokia er maskiner viktige, men menneskene er viktigere.
Saarinen er overrasket over at ikke flere selskaper har kopiert denne «stilen» som har bidratt til at Nokia nå er verdens største produsent av mobiltelefoner.
- Når mennesker kan kunsten å lede seg selv, øker de livskvaliteten og blir samtidig mer produktive. Det er tanker som går rett hjem hos Nokia, men de slår dårlig an hos andre finske storbedrifter, sier Saarinen. Han tror hans tankegods er interessant for bedriftsledere som er opptatt av å se inn i fremtiden, slik de er hos Nokia.
- Min rolle er også å bidra til å fremme selskapets konkurranseevne, både som sparringpartner for ledelsen og gjennom de foredragene jeg holder.
FINN BALANSEN
- Esa Saarinens syn på en god bedriftskultur er meget sammenfallende med Nokias bedriftskultur. Dette sett i sammenheng med at vi har meget stor respekt for Esa som person og hans meget gode kunnskaper ikke minst innenfor det å skape en god balanse mellom privatliv og arbeidsliv. Vi benytter oss av hans kunnskaper for å hjelpe medarbeidere og ledere til å finne denne balansen, sier Nokia-direktøren for menneskelige ressurser, norske Hallstein Mørk.
Norske AF Gruppen er opptatt av å styrke ledergruppen. Bedre ledere skal få energien til de ansatte til å boble over.
- Vi tror vi kan lære av Bjørn Dæhlie dersom vi får hans vinnerkonsept «oversatt». Og det er det Esa Saarinen skal hjelpe oss med. Vi skal jo også konkurrere og oppnå gode resultater. I denne prosessen er verdiene og troen på dette viktig. I første omgang er det et eksperiment å bruke en professor i filosofi. Men hvis det fungerer og gir resultater, er det ikke utelukket at det kan skje flere ganger, sier konserndirektør Aftreth.
Esa Saarinen sier at selv om han sitter i glasshus, så beundrer han ledelsen i Nokia for å bringe inn andre aspekter enn de tradisjonelle teknologiske temaene fra den bransjen de selv arbeider i.
- Det er rom for menneskelige relasjoner, følelser og humanistisk kultur, samtidig som man jobber beinhardt for å bedre sine økonomiske resultater, sier Saarinen.
Professoren turnerer land og strand rundt med sine filosofiske betraktninger. Fra januar til august i år opptrådte han hos nesten 80 ulike bedrifter, og over 11.000 mennesker ansatt i ulike bedrifter hørte på ham. Hans CV er lang, åtte tettskrevne sider.
BEVEGER TANKENE
Fra 1980-tallet har Esa Saarinen forsøkt å forandre bildet av filosofi i finsk media. Han har opptrådt med ulike filosofiforestillinger der poenget har vært å få folk til å reflektere over sine egne liv og hva de selv kan gjøre for å leve bedre. Etterspørselen etter hans leksjoner økte utover 1990-tallet: Bedrifter og andre organisasjoner ville ha ham til å holde slike forestillinger for sine ansatte.
- For å gi dem valuta for pengene, slik at både medarbeidere og ledere følte at mine foredrag angikk dem, begynte jeg å se mer og mer på arbeidslivet, sier Saarinen.
- Underveis i denne prosessen er det blitt stadig klarere for meg at mennesker trenger bedre kunnskaper og evner i å mestre sine egne liv. For det å leve i dagens teknologiske og turbulente samfunn, under et økende ytre produktivitetspress, er en kjempeutfordring. Derfor blir også det å kunne lede seg selv helt essensielt for individet, uavhengig av hvor du arbeider og hva du arbeider med.
Hans budskap lyder enkelt, og har i mange år satt sinnene i kok i det akademiske miljøet i Finland. Saarinen mener at filosofi er ment for alle mennesker, og har sett det som en livsoppgave å ta filosofien ned fra det abstrakte og bruke det i dagliglivet. Hans mål er å gjøre sitt eget fagfelt til noe som angår folk flest, og til å hjelpe mennesker å leve et lykkeligere liv.
- Hva slags råd gir du toppledelsen i Nokia?
- Jeg gir aldri konkrete råd. Min stil er å forelese. Jeg distribuerer kunnskap, jeg får tankene til tilhørerne til å bevege seg, sier Saarinen. - Jeg forsøker å strekke deres tanker i forhold til hverdagen og gjøre det på en måte som gjør at de føler seg trygge.
Saarinen henter ofte eksempler og erfaringer fra sitt eget liv. Hans stil er veldig personlig.
- Gjennom fortellinger fra mitt eget liv, forsøker jeg å reflektere bredere temaer. For eksempel blir jeg ofte utfordret av «min spesielle kvinne» (kona Pipsa). Hun krever mye av meg, er sterk og karismatisk. Fortellinger fra vårt liv, kan brukes til å få tilhørerne til å tenke.
- Hvis du ikke lever et balansert liv, men engasjerer deg så sterkt i å utvikle nye mobiltelefoner at du ignorerer familie og venner, så vil det før eller siden kunne komme et tilbakeslag som gjør deg lite produktiv. Dette ser Nokia på som en langsiktig risikofaktor hos medarbeiderne, forteller Esa Saarinen.
Han beskriver en samtale med Nokia sjef Jorma Ollila på telefon fra Sør-Amerika klokken 23 om kvelden. - På denne turen er bare Ollila tilgjengelig for selskapet og andre 40 prosent av tiden. Resten av tiden prioriterer han å være sammen med sin datter. - Jeg er imponert over at denne lederen lever de verdiene han snakker om til daglig, sier Saarinen.