Utbrent & trendy? - Epidemi

Publisert: 24. juli 2002 kl 11.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Sykemeldinger som skylles psykiske lidelser, deriblant utbrenthet, økte med 150 prosent i perioden 1994-1999. Fra 24 000 til 62 000. Og siden har det bare gått oppover. I løpet av de siste to årene er antall langtidssykemeldinger på grunn av stress og utbrenthet mer enn doblet. Men eksakte tall er vanskelig å oppdrive. For hva er hva, egentlig? Og når er man virkelig utbrent?

- Vi ser epidemiske tendenser, sier arbeidspsykolog Tommy Lund Andersen i konsulentselskapet Inovati. Det siste året har han hatt samtaler med nærmere 200 ledere og ansatte, de fleste innen IT- og telekomindustrien, som alle har slitt med et arbeidspress som har gått på helsa løs.

- Den siste tidens økonomiske usikkerhet er blitt for mye for mange i IT-bransjen. Det er den enkelte medarbeiders ansvar å signalisere at noe er galt, men det er vanskelig for mange. De holder problemene for seg selv i frykt for ikke å leve opp til forventningene. De usynlige forventningene - de som ligger i den psykologiske kontrakten som inngås mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Den som inneholder medarbeiderens egne ambisjoner og ytelsestrang, og hans eller hennes forventninger til feedback, samsvar mellom ansvar og myndighet, faglig utvikling og så videre, sier Andersen.

Forskerne er enige om at utbrenthet er relatert til jobb og arbeidsliv. At det er en følelsesmessig utmattelse som følge av at man - over lang tid - ikke strekker til på jobben. Fordi man har konstante prestasjonskrav, alltid føler press, aldri kommer à jour og opplever lite støtte fra ledere og kolleger.

Men det er verken enighet om hvor mange som brenner ut, eller hvem som virkelig er utbrente.

Saken fortsetter under annonsen