138421374_dame_.jpg

Unngå endringstabbene

Publisert: 1. oktober 2009 kl 10.06
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07
I guiden Chef Pocket fra magasinet Chef, gis det råd om hvordan du kan unngå noen av de vanligste tabbene i endringsprosjekter. Her er tre av dem:

1. Alt på en gang
Du setter i gang for mange endringsprosjekter på en gang. Ressursene strekker ikke til og målene flyter sammen. Risikoen er at endringene aldri kommer i mål.
Saken fortsetter under annonsen
Slik gjør du det: Sett tydelige prosjektmål for å skille endringsprosjektene fra hverandre. Sett også delmål for prosjektene, slik at det blir lettere å følge opp. En tidlig følelse av framgang kan bli et springbrett inn i neste prosjekt.

2. Det går for fort
Du har vært med på å ta beslutningene, eller i alle fall bidratt. Du har et bilde av hvordan bedriften vil se ut etter forandringen og er ivrig etter å komme videre. Da er det ikke så lett å ha forståelse for den motstanden du møter i organisasjonen. Men husk - alle har kanskje ikke kommet like langt som deg i denne prosessen.
Slik gjør du det: Det er vanskelig å gjennomføre forandringer uten å ha medarbeiderne med seg. Kommuniser over tid. Forsett å informere helt til medarbeiderne ber deg slutte å mase. Den tiden du investerer i tålmodighet får du igjen flerfoldige ganger.

3. Du drar hele lasset selv
Du innser ikke hvor krevende det er å si opp medarbeidere og unnlater å be om hjelp. Følgen kan bli at prosessen tærer hardt på dine egne krefter, ikke minst psykisk.
Slik gjør du det: Det er ganske riktig din oppgave som sjef å ta hånd om oppsigelser, men bruk ressursene som finnes i virksomheten, kanskje en personalavdeling eller andre ledere som har lignende erfaringer. Sørg for å ha en veileder av noe slag å snakke med.