Unge mest utbrent

Publisert: 14. januar 2010 kl 09.16
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07
En stor undersøkelse av psykisk arbeidsmiljø blant medlemmene i Handels- og Kontorfunktionærernes Forbund (HK) - Danmarks største fagforbund - viser at rundt 10 prosent føler stress eller utbrenthet. Tendensen er imidlertid at utbrentheten faller med alderen. Det er klart flest som føler seg utbrent i gruppen under 30 år, mens prosentandelen er minst for arbeidstagere mellom 50 og 59 år.

Tage Søndergård Kristensen, tidligere professor ved Arbejdsmiljøinstituttet, sier til Danmarks Radio (DR) dette kan være en generell samfunnstendens, og viser til svensk forskning på utbrenthet som viser at hver ny generasjon er trøttere enn den foregående. Kristensen påpeker at det er flere unge som ikke mosjonerer, sover for lite eller er overvektige. Dette kan påvirke hvor trett man føler seg på jobben.

Andre forklaringer kan være problemer med å kombinere familieliv og karriereambisjoner, samt frustrasjon over at det ikke er mulig å få gjennomført ønskede endringer på jobben.

Saken fortsetter under annonsen
Lederen i Dansk Psykolog Forening, Roal Ulrichsen, støtter denne konklusjonen. Han sier til DR at de unge er meget ambisiøse og dyktige, og vil som nykommere i arbeidsmarkedet ønske å vise en masse. Går noe galt, oppfatter man det imidlertid som om at det er en selv som ikke duger. Utbrentheten blir en funksjon av at man føler at man ikke kan styre sitt eget liv.