Trysil-suksess
Inne i de nordøstlandske skogene stikker en kritthvit sukkertopp på 1132 meter opp. Trysilfjellet er blitt det samme for tryslingene som oljen for nordmenn.
Det er mye deltid i skianleggene og servicebedriftene, men 450 mennesker jobber i reiselivet direkte, 250 av dem i konsernet. Det bidrar til å opprettholde blant annet jordbruket. Reiselivet bidrar med ca. én milliard kroner i årlig omsetning.
I løpet av de siste månedene har det skjedd nærmest et paradigmeskifte. Strukturen på organisasjonen har ikke vært renskåren, rasjonell og effektiv nok, men nå er konsernmodellen for fremtiden på plass. Det er også den nye (og første) konsernsjefen, Henning Hanevold. Han har gått i god skole i vertskap, kundeorientering og synlig lederskap i Radisson SAS og er definitivt klar for fremtidige utfordringer. Det er også tryslingen Turid Viken, som er markedssjef.
LANGSIKTIG OG MÅLRETTET
Grunneierne har alltid hatt evnen til å tenke langsiktig og med målsettingen om å sikre bosetting og vekst i bygda. Kortsiktig profittjag er ikke stilen her. Overskuddene er hele tiden blitt investert. Man er alltid i bevegelse mot nye mål, sier Hanevold og Viken.
Grunneierne får bare en rimelig kompensasjon for det tømmeret de ikke får tatt ut i området. Det er også av stor betydning at skiproduktet er omfattende, mangfoldig og tilpasset hele familiens behov, (alt fra grønne til svarte løyper, temapark, langrennsløyper etc.) og at det er forståelse for at likevekt mellom heiskapasitet og kapasitet på kommersiell overnatting.
Det begynte med to brødre i Fageråsen, på nordsiden av fjellet på 60-tallet. De lærte av svenskene, og det ble bygget luksushytter for det svenske markedet. Noen år senere ble utmarkslaget stiftet med 23 eiere, blant dem kommunen. De har hånd om 105.000 mål på fjellet.
Fageråsen og utmarkslaget nærmet seg hverandre skrittvis. På slutten av 80-tallet opplevde Trysil stillstand. Det skyldtes mangel på struktur og kompetanse. Dessuten kom et par grønne vintre som toppet seg med en påske som regnet bort. Selskapet sto overfor et veivalg, der fortsatt vekst og utvikling krevde ny kompetanse, ressurser og videre investeringer.
SVENSK INFLYTELSE
Det er ingen hemmelighet at Bosse Halvarsson, som kom til Trysilfjellet høsten 1990, gjorde noen avgjørende grep i løpet av sin tid som leder og senere som markedssjef, forøvrig hjulpet av flere gode snøvintre. Det ble gjort fornuftige grep for å øke kapasitetsutnyttelsen på de siste årenes investeringer, og dette gode sporet er blitt beholdt siden. Økonomien er sunn, og det satses på fornyelse og vekst hvert eneste år. En masterplan er laget for hele fjellet, og de fysiske forutsetningene er til stede for en langt større utbygging enn det som er gjort hittil. Neste store ønske nå er et hotell på fire stjerners-nivå med spa-bekvemmeligheter.
Nå er hele virksomheten integrert i andelslaget Trysilfjellet BA, hvilket betyr enhetlig styring og kontroll med hele produktet. Under konsernet ligger fem heleide selskaper med alle heisanleggene, 68 store og små eiendommer, kortsalg og skiutleie, skiskole, utleie til butikker, serveringssteder, og et utall hytter og noe annen overnatting, booking i i Trysil og Stockholm og nå også golfbanen, som bygges ut til 18 hull nå. Dette blir nå spydspissen for sommersatsingen. Men Hanevold presiserer, at uansett vil og må en stadig utvikling av skiproduktet være det viktigste.
Trysil er Danmarks største vintersportssted og får 33 prosent av all dansk trafikk til Norge og en økende markedsandel. Halvparten av all trafikk der er dansk.
- Hytter og leiligheter er tilrettelagt for danskenes behov. De kommer igjen og igjen. De leier ski og de går på skiskole (noe nordmenn ikke har like sterk tradisjon for), sier Turid Viken, som berømmer mange danskers skiferdigheter.
Etter danskene er svensker største målgruppe. Nå er britene begynte å komme til norske vintersportsssteder, og Trysil vil posisjonere seg tydelig for å ta sin rikelig del av denne trafikken i fremtiden, gjerne i samarbeid med Hafjell og andre norske destinasjoner. Nordmenn skal også prioriteres sterkere.