138419138_0929b.jpg

Tidstyv har nytteverdi

Publisert: 9. september 2009 kl 15.36
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Et flertall av bedriftsledere er foreløpig avventende eller avvisende til fenomenet sosiale medier. De ser på dette som en tidstyv og en forbigående ungdomsgreie.

- Det er en umoderne innstilling i 2009, sier seniorrådgiver Mona Skaret i it-konsulentselskapet Steria i en pressemelding.

Bare fem prosent av Europas bedrifter benytter sosiale nettverk, mens to prosent bruker blogger som verktøy. Det viser en undersøkelse analysebyrået Forrester har gjort for Adobe. Her i landet står det ikke mye bedre til. Ifølge Kommunikasjonsforeningen er det bare én av 20 norske bedrifter som har brukt et sosialt medium som en markedskanal.

Økende interesse

Paul Chaffey i Abelia tror at mange ikke har tatt seg tid til å gjøre seg komfortabel med teknologien.

- Bedriftslederne har ikke sett nytteverdien. De tenker at effekten er mer sosial enn kommersiell. Heldigvis ser vi klare tendenser til at interessen øker betydelig. Vi kommer til å se flere bedrifter som satser systematisk fremover. De kommer til å ha klare strategier, sier han.

Trenger endring

Saken fortsetter under annonsen

Det kommer stadig nye teknologiske løsninger som gjør det enkelt å chatte, blogge, finne informasjon og dele kunnskap med kolleger der og da, enten det gjelder wiki-er, mikroblogging og andre dialogbaserte verktøy. Teknologiene som kan støtte samhandling og kunnskapsdeling begynner å bli modne. Medarbeiderne er allerede godt i gang med å ta i bruk sosiale medier på fritiden og i uformelle fagfellesskap.

IT-selskapet Steria mener det er risikabelt å sitte på gjerdet, men påpeker at gevinstene som ligger i sosiale medier ikke uten videre lar seg realisere bare ved å opprette en blogg eller en konto på Twitter. For å utnytte mulighetene fullt ut, må vi også endre på måten organisasjonene jobber og kommuniserer på internt og eksternt, mener Skaret.