Tema Bil - Think endelig opp av grøften?

Publisert: 22. mai 2003 kl 12.59
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

For tiden er det ingen produksjon på Aurskog. Modellen som man internt kalte A266 og som det ruller noen eksemplarer av på norske veier, er lagt på hyllen for godt. Nå arbeides det med å teste ut og skaffe de nødvendige godkjenningene for at man kan starte produksjonen av en ny modell, som internt kalles A306. Det offisielle navnet blir Think City.

- Bilen er stort sett ferdig. Vi holder på med testprogrammet som er nødvendig for å få bilen typegodkjent i Europa og USA, sier Katinka von der Lippe som er presseansvarlig i Think Nordic.

NYTT DRIVSYSTEM

Bernd Winkler, administrerende direktør i Kamkorp Microelectronics Ltd med ansvar for foretningsutvikling i Europa, gir Økonomisk Rapport flere detaljer.

- Målet vårt er å produsere 7500 biler i 2005. Mitt inntrykk er at fabrikken i Aurskog er veldig effektiv. Vi har ingen planer om å gjøre noe dramatisk med virksomheten der. Vi har heller ingen planer om å integrere Think med noen av de andre selskapene vi driver, men vi vil utnytte den teknologien og de løsningene vi allerede har utviklet og brukt med hell i andre elektriske kjøretøyer, sier Winkler.

Testingen av Think City går som planlagt og i juni installeres drivsystemet til Frazer Nash i den nye modellen, sier han. Det er for tidlig å si når selskapet går ut med første bil til kunde.

- De bilene vi har, benyttes til testing og markedsføring. Bilen er allerede fantastisk og den vil bli enda bedre med et mer effektivt drivsystem, sier han entusiastisk.

Saken fortsetter under annonsen

PRINS ALBERT

Både von der Lippe og Winkler er klare på at man i Aurskog skal montere biler. I Norge blir det ikke snakk om å produsere verken store eller små deler til bilen.

- Vi kjøper deler fra underleverandører og gjør ferdig bilen her på Aurskog. Vi ønsker å samle ressursene om de markedene som er best tilrettelagt for elektriske biler, sier hun, og antyder at man i første omgang ser på markedet i Europa, sier von der Lippe.

Noen stater i USA er også interessante, derfor jobber selskapet også med en typegodkjenning for det amerikanske markedet, forklarer von der Lippe.

Det er de store byene hvor man har problemer med forurensning som er mest interessante for Think. Her begynner myndighetene å stramme inn på bruken av vanlige biler. Flere europeiske land og en del stater i USA har gående insitament-prosjekter både for privatkunder, firmaer og offentlige myndigheter. Foregangsland i så måte er Storbritannia, Italia, Frankrike, Monaco, Sveits og Norge. Landet i Europa med flest el-biler er Frankrike, men el-bil tettheten er høyest i Monaco hvor blant annet Prins Albert allerede har en Think City i sin bil-stall.

EN MILLIARD UT AV VINDUET?

Ford kjøpte Think for 23 millioner dollar i 1999. I ettertid kan det være litt vanskelig å se hva en av verdens største bilfabrikker skulle med en liten, norsk produsent av en sær elektrisk bybil produsert i det folk flest kaller mykplast. Etter å ha kjøpt fabrikken dyrt, skal Ford ha svidd av 100 millioner dollar på å utvikle bilen, etablere merkenavnet Think Nordic og produsere og selge noen få biler.

Saken fortsetter under annonsen

- Etter mitt skjønn ble Pivco etablert ut fra helt gale forutsetninger. At man kan forme og støpe et bilchassis i polyetylen er ikke ensbetydende med at man kan bygge en moderne, effektiv og billig elektrisk bil. Skal man starte fra bunnen, og gjøre alt selv, koster det for mye penger, sier Winkler.

Han er heller ikke overvettes imponert over tankegangen og strategien som gjorde at Ford kjøpte bedriften.

- Ford er flinke til å bygge vanlige, bensindrevne biler og kan alt som har med design, teknologi og markedsføring av denne typen kjøretøyer. Det Ford manglet, og som man ikke fikk med på kjøpet når man gikk inn i Aurskog-fabrikken, var teknologi og kunnskaper om det å lage en effektiv, elektrisk bil basert på unik teknologi. Pivco kjøpte den viktigste biten i en elektrisk bil, nemlig drivverket og batteripakken, fra andre. Det innebar at Ford måtte nøye seg med akkurat de samme løsningene som mange andre produsenter av elektriske biler, mener Winkler.

Billigere produksjon

Selv om Winkler sier at fabrikken i Aurskog skal leve sitt eget liv i fremtiden understreker han at det er snakk om å utnytte ressursene, teknologien og ekspertisen Kamkorp Microelectronics allerede har.

- Vår styrke er at vi kan og har jobbet med elektriske kjøretøyer i 15 år. «På huset» har vi et drivverk som er billigere og mer effektivt enn det Think bruker i dag. Ved å bytte ut drivverket og bruke vårt eget kan vi spare ca 25 prosent av produksjonskostnadene. Når jeg sier at vi skal «trim the company» mener jeg ikke at vi skal redusere aktiviteten i Aurskog, men vi skal sørge for at bilene man produserer der blir billigere, sier Winkler

- Når Think kan spare 25prosent ved å bytte drivverk kan man da håpe på at fabrikken totalt kan spare 50 prosent på innkjøpene av komponenter i fremtiden?

Saken fortsetter under annonsen

- La meg si det slik. 50 prosent er et minimum. Think har stort sett kjøpt deler og komponenter i Europa basert på lave kvanta. Vi skal opp i volum og kan dermed oppnå bedre priser hos eksisterende leverandører. Skal man ha 2000 eller 5000 enheter er man rett og slett ikke interessant som kunde. Vi har også erfaringer og meget gode kontakter i Asia som vi kan utnytte for å skaffe oss billigere komponenter. I tillegg forhandler vi også med leverandører av batteripakker. På dette punktet vil Think helt sikkert spare penger. I Malaysia eier vi en fabrikk som har kapasitet til å produsere 40.000 elektriske golfbiler. Sammen med de forskjellige elektriske kjøretøyene Frazer-Nash produserer i England blir vi en «storkunde» hos batterileverandørene, sier Winkler.

- Når bilen blir billigere å produsere vil den vel også bli billigere å kjøpe? Hva vil den nye modellen komme til å koste?

- Du må skjønne at vi ikke er kommet så langt i prosessen, derfor kan jeg ikke gi deg en eksakt pris. Vi regner imidlertid med at bilen vil koste ca 15.000 euro, som gjennomsnitt i de utvalgte markedene. Vi må være konkurransedyktige i forhold til våre konkurrenter, og vil gå inn i markeder der myndighetene har tilrettelagt for nullutslippsbiler, slik at sluttprisen til kunde blir konkurransedyktig . Man må også ta hensyn til at en el-bil er svært billig i drift, med ca 90 øre pr mil og veldig lave serviceutgifter.

- Pivco og Think har vært et gedigent tapsprosjekt. Tror du det er mulig at bilfabrikken på Aurskog i fremtiden kan komme til å tjene penger?

- Ja, det er jeg helt sikker på. Målet vårt er å selge 7500 biler i 2005. Da tjener vi gode penger. Vi har kalkulert at break-even for en økonomisk forsvarlig drift ligger på 2000 enheter i året. Slik markedet ser ut i dag, tror jeg ikke det er urealistisk å regne med et slag på opp mot 10.000 biler de første årene, men utfordringen blir å selge 10 000 biler til når vi allerede har kommet opp i et totalvolum på 60 000 - 70 000 biler, sier Winkler.

GRÅ EMINENSE

Hva Kamkorp Microelectronics kjøpte Think Nordic for vil ikke Winkler ut med.

Saken fortsetter under annonsen

- Hva vi betalte får verken du eller noen andre vite. Det skrev vi under på og den avtalen tør jeg ikke bryte, sier han.

Kamkorp Microelecronics er registrert i Sveits. Via nettet er det stort sett alt vi fant ut om denne bedriften og Winkler er ikke direkte meddelsom når det gjelder økonomien i dette firma eller Kamkorp Ltd. som eier det sveitsiske firma. Kamkorp er et holdingselskap som direkte eller ad omveier i tillegg eier Frazer-Nash Ltd. Frazer-Nash er flaggskipet i Kamkorp-gruppen. Firma holder til i England og arbeider med avansert mikroelektronikk. Basert på egen teknologi utvikler og produserer Frasher-Nash forskjellige elektriske kjøretøyer - fra golfbiler til små bybusser.

Kamkorp Ltd domineres av en indisk ingeniør med navn Kamal Siddiqi. Han har bodd ca 20 år i England. Så vidt vi skjønner er det også andre asiatiske interesser inne i holdingselskapet.

- Firma eies privat. Vi gir ikke ut opplysninger om økonomien vår, sier Winkler.


SNUSER PÅ HYBRID
Den bilen Think skal bygge i fremtiden kan komme til å få en hybridløsning. Bilen vil i utgangspunktet drives med strøm fra en batteripakke. I tillegg får bilen en liten forbrenningsmotor som sørger for å lade batteriene når det begynner å bli lite strøm igjen. Dette vil i så fall være en bil med større rekkevidde enn en vanlig Think. Man ser for seg at den elektriske bilen som kommer på markedet i år blir en ren kort-distanse-by-bil med en rekkevidde på opp til 120 kilometer. En hybridbil vil være en langdistanse-bybil, men intensjonen er ikke at bilen skal erstatte en vanlig bensindrevet bil når det gjelder lengre ferie- eller weekend-turer.


Saken fortsetter under annonsen

DRØMMEN OM EN NORSK BIL
Det er ikke stort igjen av visjonen om en norsk bil som Lars Ringdal hadde da han etablerte Pivco A/S i Bakelittfabrikkens lokaler på Aurskog i 1990. To år senere ble den første prototypen vist, og to år etter det igjen var PIV - en kjørbar bil klar for testing. Basert på erfaringene med denne modellen ble City Bee lansert i 1996. City Bee ble ingen suksess og det ble bare bygd 120 biler i lokalene på Aurskog.

I 1998 tårnet de økonomiske problemene seg opp. Ford kjøpte Pivco i 1999 og rullet ut den nye modellen Think i november samme år. Frem til produksjonen ble stanset på høsten i fjor var det bygd og levert ca 1000 biler. Da hadde Ford mistet troen på at elektriske biler hadde fremtiden for seg. Om de nye eierne vil lykkes med sin visjon og Norge får beholde en bilfabrikk gjenstår og se.