Tema Bil - Elektronisk stifinner

Publisert: 22. mai 2003 kl 13.58
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Velger vi en rask vei, betyr det motorveier med avgift. En pen vei innebærer italiensk landsbygd og mange små byer. Det kan ta sin tid, så vi velger motorveien og blir geleidet til høyre og venstre av en damestemme som snakker italiensk. Det gjør ikke så mye for informasjonen spretter frem på skjermen i form av piler, og kartet viser oss hele tiden hvor vi er.

I kveldingen dukker avkjøringen til Bologna opp på et skilt. Vi får beskjed om å fortsette. I avkjøring nummer tre tar vi av. Nå har vi snappet opp hva høyre og venstre heter på italiensk, og etter litt surr i en merkelig rundkjøring kan vi parkere foran hotellet som viste seg å ligge ikke så langt fra jernbanestasjonene.

NYTTIG ELEKTRONIKK

Hvis du tror elektronisk bilnavigasjon er leketøy for teknikk-freaker tar du skammelig feil. Om noen år blir dette utstyret like vanlig i biler som radio med CD spiller, ABS og klimaanlegg er det i dag. Et navigasjonssystem gjør nytte for seg. Bilturen, enten det gjelder å finne en adresse i byen eller dra på ferie i Europa, blir langt mer avslappet og hyggelig. Du slipper å lure på hvor du er, slipper å speide etter skilt, slipper å tyde papirkartets små bokstaver, slipper å rote deg bort og slipper den evige diskusjonen om det er føreren som kjører for fort eller kartleseren som ikke følger med. Jeg har hatt med meg folk som aldri har sett utstyret før i biler med elektronisk navigasjon. De blir nærmest stumme når de oppdager at elektronikken kan lede dem akkurat dit de skal.

Til nå har elektronisk bilnavigasjon ikke hatt noe for seg i Norge. Det har ikke vært mulig å skaffe kart som dekker landet vårt på en fornuftig og rimelig riktig måte. Årsaken til det er at markedet for CD-plater med kart ikke har stått i forhold til hva det koster å digitalisere vanlige papirkart slik at dataene kan bli lesbare for selve systemet. Det endret seg i fjor da det kom en CD med kart for Oslo, Akershus og Østfold. I år kom det endelig en plate med kart for hele landet.

- I mai skjer den en ny oppdatering. Da blir Norgeskartet bedre og enda mer nøyaktig og VDO Dayton får et «regionkart» som dekker Sverige, Norge og Danmark på en CD. Kartprodusentene har nemlig funnet ut at regioner er en mer fornuftig oppdeling enn land. Derfor finnes det for eksempel et CD-kart for sentrale deler av Europa, ett for Rivieraen osv, forteller Øyvind Martinsen som er produktsjef hos Sørensen & Balchen. Han forteller at en CD med kart koster 1450 kroner.

For tiden er kart fra basen til Tele Atlas, som blant annet VDO og Blaupunkt bruker, best. De som kjører Nav Tec database har fortsatt dårlig dekning i «dalstroka utafor Oslo»

Saken fortsetter under annonsen

MANGE LEVERANDØRER

Bilfabrikkene kjøper innmaten til sine systemer fra forskjellige leverandører. Elekronikken og programvaren i BMW’s system kommer fra VDO Dayton, mens Vokswagen bruker Blaupunkt. Hva som er best, har vi ingen formening om. Vi har prøvd begge og blitt mektig imponert hver gang. Den store forskjellen er brukergrensesnittet - hvilke knapper som gjør hva. Det er noen nyanser, men behersker man et system finner man fort ut av de andre.

Prisene varierer imidlertid en god del. Et system med stor skjerm koster som fabrikk-montert ekstrautstyr 22 800 kroner til en BMW mens Audi tar 31 700 kroner for en installasjon i en A-6. Prisforskjellen har sammenheng om radio/CD er standardutstyr eller ikke, om systemet er klargjort for å ta i mot TV-signaler og spille av DVD plater med film etc. Skjermen som enten er plassert i midtkonsollen eller sklir opp midt på dashbordet kan nemlig brukes til langt mer enn å vise et kart.

Velger man en enklere løsning, uten ekstra skjerm, kommer den på 17 000 kroner, sier Arne Lorvik som er informasjonssjef i MøllerGruppen.

- Den billigste løsningen er å kjøpe radio med integrert navigasjonssystem. Det koster 12 000 kroner. Du får ikke en stor skjerm med kart, men stemme som geleider deg i kryss og rundkjøringer og piler som viser retningen i displayet på radioen, sier Martinsen.

Han regner med å selge ca 2500 navigasjonssystemer i år, 5000 til neste år og 7500 i år 2005.

- Til nå har vi solgt desidert mest av de store, dyre systemene med 7 tommer skjerm. I Tyskland, hvor bilnavigasjon begynner å bli vanlig, er 60 prosent av salget enkle systemer, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

De siste månedene har MøllerGruppen levert omtrent halvparten av alle ny-solgte Audi A-6 med navigasjonssystem. I fjor på samme tid var det sjelden noen kjøpte dette utstyret, ifølge Lorvik.