Tema: Båt - Askeladden ved godt mot

Publisert: 4. juni 2003 kl 15.47
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Selskapet hadde et vanskelig år med pressede marginer. Den høye kronekursen har ene og alene skylden for dette, sier medeier og daglig leder Henrik J. Askvik i Askeladden Marine med 95 ansatte.

Mellom 35 og 40 prosent av selskapets produksjon går til utlandet, hovedsakelig til de andre nordiske land. Høy kronekurs slår ut både på omsetning og bunnlinje. Fra 2000 til 2001 sank salget med ti prosent og med null i resultat.

- Vi oppnådde et anstendig volum målt i antall båter, men fikk en vanskelig og uventet marginskvis, sier Askvik som omtaler Askeladden som en av de største norske båtbyggere.

I år regner Askvik med økt omsetning. Prisene har i snitt gått ned med ti prosent. Det vil få opp salget, men marginene er fortsatt små.

- Vi regner med at flere folk blir hjemme i sommer på grunn av urolighetene ute. Norsk skjærgård oppleves som langt tryggere enn en pakketur til Tyrkia, sier Askvik.

Fra tre til plast

Askeladden har en historie som går tilbake til 1911. Selskapet er bygd opp fra oselveren - den smekre kongen blant norske robåter. Siden starten er det bygd 85.000 båter med en lengde på 425 kilometer på Os sør for Bergen.

Saken fortsetter under annonsen

På slutten av 1950-tallet kom plastbåten til Norge. Folkene bak Askeladden så raskt hvilken kurs det bar. Allerede i 1957 produserte de sin første plastbåt i glassfiberarmert polyester. Med «Jonny» ble de en av de første i landet med båter i det nye materialet.

Mellom 1973 og 1997 solgte selskapet 10.000 eksemplarer av sin populære 14-foting. Siste trebåt forlot slippen i 1969. Blant de siste var tre spesialbestilte vikingskip til filmen «The Vikings» med Kirk Douglas i hovedrollen.

- Trebåtmarkedet er ekstremt smalt og bare for spesielt interesserte, sier Askvik.

Noen få eksemplarer av den første plastbåten flyter fortsatt. Det gir forklaringen på en betydelig endring som nå er på vei. Etterspørselen etter de minste båtene har gått dramatisk ned de siste årene.

- Lang levetid gjør at dette markedet har skrumpet inn. Vi har lagt om produksjonen til litt større båter, sier Askvik.

Volvo på sjøen

Selskapet produserer rundt 1.500 båter i året. Askeladden 605 Explorer er en god representant for den typiske gjennomsnittsbåten fra Os. Den er på 19 fot og koster 320.000 kroner. Askeladden lager ikke de dyreste båtene, men heller ikke lenger de billigste.

Saken fortsetter under annonsen

Askvik sier de først og fremst selger på kvalitet, trygghet og sikkerhet. Askeladden skal være båtverdenens svar på Volvo. Design ble lenge neglisjert, slik det også tidligere var med Volvos typiske familiebiler.

Slik er det imidlertid ikke lenger. Askeladden har fulgt samme utvikling som Volvo: Fortsatt sikkerhet, men i penere innpakning.

- Vi har blitt veldig aggressive på design. Dermed har vi også vunnet frem i nye markeder, sier Askvik.

Internasjonal allianse

Askeladden er ikke lenger en heleid norsk bedrift. To av grenene i familien Askvik eier hver sin tredjepart av selskapet. Den siste delen er på amerikanske Marine Powers hender - verdens største produsent av fritidsbåter og en storprodusent av båtmotorer.

Marine Power tilbyr den norske bedriften sitt internasjonale markedsførings- og salgsapparat. Samtidig leveres de fleste båtene komplett med Mercury- eller Marinermotorer fra samme selskap.

- Ved å sette sammen båter til komplette pakker oppnår vi synergi, sier Askvik.

Saken fortsetter under annonsen

For å komme ut av den norske kroneklemma foretar selskapet de fleste innkjøp fra utlandet. Gjennom alliansen med Marine Power nyter de godt av prisgunstige innkjøpsavtaler. Kostnadene er redusert.

- Har dere vurdert utflagging?

- Vi har tatt et strategisk valg om å beholde hovedsetet i Norge. Det skal dramatiske endringer til for å endre denne beslutningen med det aller første, sier Askvik.




Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen
















Askeladden
Millioner kroner
2002


2001

Omsetning
150


165

Resultat før skatt
0


7,2

Resultat etter skatt
5,5


0