138428154_unemp.jpg

Tallet ingen rapporterer

Publisert: 11. desember 2009 kl 01.02
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

De fleste medier melder i dag om nye tegn til bedring i det amerikanske arbeidsmarkedet.

Tall fra Labor Department viser at det de fire siste ukene er blitt stadig ferre som søker arbeidsledighetstrygd (jobless claims).

Det måndelige gjennomsnittet falt fra 481 500 nye søknader til 473 750 forrige uke. Det er den svakeste økningen på et år, ifølge Bloomberg News.


Antall førstegangssøkende (initial claims) økte derimot med 17 000 den første uken i desember og brakte månedsgjennomsnittet opp igjen til 474 000.


"Tegn til bedring"


474 000 nye arbeidsledige på en måned er vel ikke akkurat noe å rope hurra for, men de fleste analytikere og kommentatorer mener det er et tegn på bedring i arbeidsmarkedet.

Saken fortsetter under annonsen

- Dette er konsistent med kun et moderat tap av arbeidsplasser og et veldig sterkt signal om at nedbanmanningen i bedriftene avtar, sier økonom Zach Pandi hos Nomura Securities International Inc.

- En gradvis forbedring av arbeidsmarkedet vil være positiv for det private forbruket, påpeker økonomen overfor Bloomberg News.

Om det faktisk er en bedring i arbeidsmarkedet vi ser, eller ikke, kommer nok litt an på øyet som ser.

Siden den økonomiske krisen startet mot slutten av 2007 har 7,2 millioner jobber forsvunnet.

Det er pussing at så få øyne har oppdaget tallet på søknader om økonomisk nødhjelp som er på vei rett opp i stratosfæren.

Eksplosjon i nødhjelp

Mye av bedringen i arbeidsmarkedet skyldes endringer i kriteriene som dataene bygger på.

Saken fortsetter under annonsen

Det er rett og slett blitt ferre som kan kalle seg "offisielt arbeidsledig", og dermed være berettiget til det vi her hjemme kaller arbeidsledighetstrygd.

Tallene fra Labor Department inneholder også en oversikt over hvor mange som søker EUC (Emergency Unemployment Compensation). I praksis det sammen som sosialhjelp i Norge.

Tallet på nye EUC-søkere økte med 327 729 bare i løpet av siste uke, og med 592 579 i den siste 14-dagers perioden.


Totalt er det nå 4,2 millioner søkere til økonomisk nødhjelp i USA, de høyeste antall noensinne.

Fortsetter veksten i søknader om EUC, vil antall personer som søker nødhjelp være større enn antall arbeidsledige som søker forlenget ledighetstrygd (continuing claims), 5,5 millioner, i løpet av en måned fra nå.

Nesten en dobling av EUC-søknader fra andre til tredje kvartal. Hvordan vil det se ut når vi får tallene for det fjerde på bordet?

Saken fortsetter under annonsen