Styredørene lukkes for HR-sjefer

Publisert: 2. februar 2005 kl 13.58
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07


I undersøkelsen sier nær 400 personer som er ansvarlig for HR (Human Resources) i norske bedrifter at styrene deres ikke tar HR på alvor. Bare en tredel av de spurte sier at styret ofte diskuterer HR-spørsmål, mens to tredeler benekter eller er usikre på om styret er opptatt av HR-problemstillinger.

HR har mindre anseelse i Norge enn i andre land, hvis vi skal tro undersøkelsen. Globalt har 67 prosent av virksomhetene HR-ansvarlig i ledergruppa. I Sverige gjelder det 80 prosent, mens det bare er 62 prosent i Norge.

SPRÅKTRØBBEL

Even Bolstad, som er daglig leder av HR Norge, sier til Pressekontoret at Norge, som et høykostnads- og høykompetanseland, er mer avhengig av de menneskelige ressursene enn de fleste andre land.

- Siden vi kan påvise en direkte link mellom HR og tallene på bunnlinja, er det merkelig at styrene ikke er mer opptatt av det, sier Bolstad.

Han er ikke i tvil om at dette skyldes at styremedlemmene ikke fokuserer nok på koblingen.

- De har ikke nok fokus på noe av det viktigste for å skape verdier i et selskap. Det er nemlig innsatsen til hver enkelt ansatt som til syvende og sist gir utslag på bunnlinja. Når arbeidskraften samtidig er kostbar, er det lønnsomt å sørge for at enkeltindivider og grupper presterer. HR handler om å få folk til å prestere, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Bolstad tror en forklaring til at HR ikke er noe tema i styrene kan være at HR-spørsmål omtales med et annet språk enn stammespråket til økonomene.

- Dette er først og fremst en utfordring for dem som arbeider innen HR, sier Bolstad.

KORTSIKTIGHET

Morten Huse, styreekspert og professor ved Handelshøyskolen BI, har i sin forskning gjort funn som forteller at styrene er opptatt av tall og vurdering av resultater. De forholder seg stort sett til det ledelsen presenterer.

- HR kan være vanskelig å beskrive med tall, sier Huse.

BI-professoren ser også en endring i styrenes atferd.

- Styrene arbeider mer og mer ut fra det vi kan kalle et «shareholder value»-perspektiv, altså eiernes interesser. Kortsiktige eiere er ikke interessert i annet enn kvartalsvise resultater, altså ikke HR, sier Huse.

Saken fortsetter under annonsen